Rechter steunt NCB in richtingenstrijd onder Marokkanen

Van een onzer verslaggevers

De president van de Utrechtse rechtbank mr. H. Hofhuis heeft gisteren in kort geding de eis van de Ummon dat het NCB stopt met zijn beschuldigingen, afgewezen. De Ummon, een overkoepeling van 90 van de 118 Marokkaanse moskeeen in Nederland, had het kort geding aangespannen, naar aanleiding van het boek 'Naast de Amicales nu de Ummon' door het NCB. In dit boek wordt via documenten en getuigenverklaringen de Ummon ervan beschuldigd een centrale rol te spelen in het beleid van de Marokkaanse overheid om greep op de Marokkanen in Nederland te houden.

Hofhuis erkende dat de gewraakte beschuldigingen de positie van de Ummon in de Nederlandse samenleving kunnen schaden. Daarom mogen ze niet lichtvaardig worden gedaan. Hij oordeelde echter dat de verklaringen en documenten waarop het NCB zich beroept, de beschuldigingen voldoende dragen. Bovendien heeft het NCB zijn beschuldigingen niet geuit in een vorm die nodeloos grievend is.

Bij de beslissing van de president van de rechtbank woog ook mee dat de Ummon een bodemprocedure tegen het NCB heeft aangespannen, waarin de beschuldigingen op hun juistheid worden getoetst. De uitspraak betekent niet dat Hofhuis de beschuldigingen bewezen acht.

De vice-voorzitter van de Ummon, A. D. Boujoufi, toonde zich niet zeer teleurgesteld over de uitspraak. "Wij zijn er al tien jaar aan gewend in het verdomhoekje te staan." Hij stelt zijn hoop op de bodemprocedure. De Ummon wilde volgens Boujoufi met het kort geding laten zien dat de Marokkaanse gemeenschap niet alles over zijn kant laat gaan.

Het NCB voelt zich door de uitspraak gesterkt. De uitspraak van de rechtbank zal de vrijheid van meningsuiting en het integratieproces van Marokkanen in Nederland positief beinvloeden, aldus het NCB.

Pagina 11 Podium: Strijd om democratische rechten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden