Rechter stelt met Trema-normen in de hand de alimentatie vast

De klap van de voordeur was in de hele straat hoorbaar. Na de zoveelste ruzie is Reinder het nu echt beu. Met zijn persoonlijke spullen in een paar dozen vertrekt hij naar zijn broer. Wat hem betreft gaan hij en Elvira nu definitief uit elkaar. Reinder Nauta en Elvira le Clerq zijn zeven jaar getrouwd. Ze hebben drie kinderen: dochter Robin van vijf jaar en de tweeling Sebas en Tommie van bijna drie jaar. Als Reinder en Elvira de echtscheiding doorzetten, staat hen het nodige te wachten. Niet alleen hun toekomst ziet er opeens heel anders uit, maar ook financieel verandert er veel. Er ontstaan twee zelfstandige huishoudens, die elk moeten rondkomen van een eigen inkomen. Ook moeten zij de kosten van het levensonderhoud van Robin, Sebas en Tommie verdelen.

Vaak hebben ex-partners allerlei vragen over deze financiële kant van de scheiding. Hoe weet een rechter nu hoeveel geld ik nodig heb voor de kinderen? Waarom moet ik eigenlijk alimentatie betalen? Op welke manier bepaalt de rechter wat ik kan betalen voor de kinderen?

Alimentatie voor kinderen wordt altijd door een rechter vastgesteld. Volgens de wet moet een rechter daarbij rekening houden met de vraag wat de alimentatieplichtige kan betalen. Op welke manier dat moet, staat niet in de wet. Daarom hebben rechters zelf normen ontwikkeld. Deze zogeheten 'Trema-normen' ontlenen hun naam aan het blad van de rechterlijke macht -Trema- waarin de actuele cijfers jaarlijks worden gepubliceerd.

Alimentatie voor kinderen heeft als belangrijkste doel dat de

levensstandaard van de kinderen niet daalt door de echtscheiding. Om die levensstandaard vast te stellen, gebruikt een rechter speciale tabellen, waarin de kosten van kinderen staan bij verschillende gezinsinkomens. Het gaat daarbij om het gezinsinkomen van vóór de echtscheiding. De kosten van kinderen in de tabellen zijn berekend op basis van gemiddelden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hebben beide ouders een inkomen, dan wordt ervan uitgegaan dat zij -zowel voor als na de echtscheiding- naar rato bijdragen in de kosten van de kinderen.

Staat eenmaal vast wat de kosten van kinderen waren tijdens het huwelijk, dan bekijkt een rechter welk bedrag de alimentatieplichtige hieraan kan bijdragen. De draagkracht bepaalt hij aan de hand van het netto inkomen van de alimentatieplichtige, en het bedrag dat deze nodig heeft om van te leven. Uitgangspunt voor dit laatste is de bijstandsnorm die geldt voor het nieuwe huishouden, waarbij rekening wordt gehouden met een aantal andere noodzakelijke bestaanskosten, bijvoorbeeld de woonkosten, een particuliere ziektekostenverzekering, de kosten van een omgangsregeling met de kinderen en eventuele schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Het bedrag dat de alimentatieplichtige nodig heeft voor levensonderhoud is het 'draagkrachtloos inkomen'. Dit bedrag wordt afgetrokken van zijn netto inkomen, wat vervolgens de 'draagkrachtruimte' oplevert. Een deel van deze draagkrachtruimte is beschikbaar voor alimentatie. Het beschikbare bedrag -de draagkracht van de alimentatieplichtige- is in eerste instantie bestemd voor de kinderalimentatie. Is deze draagkracht onvoldoende voor zijn deel in de kosten van de kinderen, dan betaalt de alimentatieplichtige zoveel als de draagkracht toelaat.

Reinder en Elvira hebben afgesproken dat Elvira in hun huis blijft wonen. De kinderen blijven waarschijnlijk bij haar. Aangezien Elvira het hoogste inkomen heeft, zal zij niet veel kinderalimentatie toegewezen krijgen. Wel zullen haar uitgaven stijgen, doordat zij extra kinderopvang nodig heeft. Reinder zorgde twee dagen per week voor de kinderen en nu hij weg is, moet zij daar iets anders voor regelen. De periode met ruzies zijn voorbij en ze vindt het belangrijk dat de kinderen een goede band houden met hun vader, of hij nu veel of weinig bijdraagt aan hun kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden