Rechter schorst plan voor gasopslag Bergen

Meer onderzoek nodig naar risico's

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De Raad van State heeft het plan voor ondergrondse gasopslag tussen Bergen en Alkmaar voorlopig geschorst. Volgens de bestuursrechter is meer onderzoek naar de veiligheid nodig. Tegenstanders vrezen aardbevingen wanneer gas in het lege aardgasveld geïnjecteerd wordt. Het slaan van de veertien putten die daarvoor nodig zijn, zou 's nachts voor geluidsoverlast zorgen, vrezen omwonenden.

Voor energiebedrijf Taqa, dat 60 procent van de aandelen in het project in handen heeft, is de uitspraak een domper. Het bedrijf uit Aboe Dhabi wilde beginnen met boren en de bouw van een gasbehandelingsinstallatie. Sinds minister Verhagen (CDA, economische zaken) eind mei groen licht gaf voor het project, beschikt Taqa over alle vergunningen.

De vrees voor aardbevingen is volgens Taqa onterecht. Het bedrijf beroept zich op onderzoeken van TNO en het KNMI waarin staat dat die kans klein is. Het bedrijf zegt door te gaan met het injecteren van 'buffergas' - nodig om het lege veld alvast op druk te brengen. De uitspraak van de Raad van State staat daar los van.

Samen met de vloeibare gasopslag in Rotterdam (in aanbouw) moet Bergen het belangrijkste Nederlandse opslagpunt van aardgas worden. Met een capaciteit van 4,1 miljoen kubieke meter is de locatie een van de grootste in zijn soort in Europa.

Opvallend aan de uitspraak is het gegeven dat het bezwaar van de gemeente Bergen is behandeld. De gemeente tekende beroep aan omdat zij aardbevingen vreest. Eigenlijk mag dat niet volgens de Crisis- en Herstelwet. Die bepaalt dat gemeenten bij grote bouwprojecten niet tegen het rijk of de provincie in beroep mogen gaan, om ellenlange procedures en vertragingen te voorkomen.

Bergen probeerde die wet te omzeilen door bezwaren van omwonenden samen te voegen met die van de gemeente. De gemeente regelde alles, tot de betaling van advocaat en griffiekosten aan toe. Het idee is simpel, zegt wethouder Alwin Hietbrink (GroenLinks, ruimtelijke ordening). "Als ons bezwaar niet wordt bekeken, zal de rechtbank in ieder geval naar die andere moeten kijken." Maar omdat het om een tijdelijke uitspraak ging, heeft de rechter toch de klachten van de gemeente bekeken.

Bij de definitieve uitspraak, die begin 2012 wordt verwacht, zal de rechter de Crisis- en Herstelwet er wel bij pakken, zei een woordvoerder. Als dat ertoe leidt dat de rechtbank het bezwaar van Bergen niet bekijkt, dan stapt de gemeente naar het Europese Hof. Volgens Hietbrink is het verbod op een beroep door gemeenten in strijd met Europese regels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden