Uitspraak

Rechter: Schade geweld Nederlands-Indië niet verjaard

Andi Monji in juli bij de rechtbank in Den Haag, waar de rechtbank zich boog of geweldszaken uit Nederlands-Indië zouden zijn verjaard. De Staat vond dat er sprake was van verjaring, de rechter oordeelde vandaag anders.Beeld Phil Nijhuis

Nederland kan zich niet beroepen op verjaring bij de schade die Nederlandse militairen hebben veroorzaakt door geweld en executies in voormalig Nederlands-Indië. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag geoordeeld in twee zaken die waren aangespannen door oud-strijder Yaseman en enkele kinderen van geëxecuteerde mannen.

De Staat vond dat er sprake was van verjaring, omdat het gaat om gebeurtenissen van ruim zeventig jaar geleden. Maar het gerechtshof heeft de bezwaren van de Staat afgewezen. Het hof vindt dat “de buitengewone ernst en de grote mate van verwijtbaarheid van het gebruikte geweld verjaring in de weg staan”.

Ook vindt het hof dat het weliswaar lastig is om de zaken van de - inmiddels bejaarde - kinderen te kunnen bewijzen, maar dat de Staat die problemen vooral aan zichzelf te wijten heeft. Nederland heeft destijds niet bijgehouden en gedocumenteerd wie werd doodgeschoten of mishandeld. Ook in de jaren daarna is dat niet gebeurd, aldus het arrest.

Aannemelijk vindt het hof ook dat de kinderen pas zoveel jaren later Nederland aansprakelijk hebben gesteld. Gezien hun maatschappelijke positie waren zij daar niet eerder toe in staat. De ‘kind-zaak’ gaat nu terug naar de rechtbank, die zal moeten vaststellen of de eisers ook echt een kind zijn van de mannen die destijds zonder proces geëxecuteerd zijn. Zij krijgen dan een vergoeding voor levensonderhoud, maar geen smartengeld, bepaalde de rechtbank eerder. Het hof liet dat in stand.

In de zaak van Yaseman, die inmiddels is overleden, was de Staat al schadeplichtig gesteld door de rechtbank. Het hof bekrachtigt dat nu en vindt bewezen dat Yaseman door Nederlandse militairen is gemarteld, onder meer met een stok. Yaseman heeft 5000 euro smartengeld ontvangen.

Lees ook: 

Nabestaande bloedbad Nederlands-Indië: ik wil dat er recht gedaan wordt

De vader van Andi Monji en Talle uit Indonesië werden in 1947 door Nederlandse militairen om het leven gebracht. Ze willen gerechtigheid en een schadevergoeding. Daarom zijn ze nu in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden