Rechter: PKN is de echte hervormde kerk

– De Protestantse Kerk in Nederland is dé voortzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk. De Hersteld Hervormde Kerk claimt die voortzetting ten onrechte.

Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht gisteren. Met het vonnis komt een einde aan een procedure van vier jaar. In 2004 spanden 53 gemeenten van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) een ’verklaring voor recht’-procedure aan, uit onvrede over het besluit van de hervormde synode uit 2003 om op te gaan in de PKN. Dat zou onwettig zijn.

Zij keerden zich tegen het fusiebesluit en wilden het recht houden op de naam ’hervormd’, en blijven beschikken over kerkelijke goederen zoals kerkgebouwen en vermogens.

Een kerkelijke ’rechtbank’, de Generale Commissie voor de behandeling van bezwaren en geschillen, wees de bezwaren van de hand. Nu bevestigt de wereldlijke rechter de uitspraken van de commissie.

Het vonnis stelt dat het leden en/of kerkenraden van de gemeenten aan de mogelijkheden ontbrak om te verhinderen dat de kerkfusie werd doorgezet.

Naast de genoemde procedure liep nog een ’vordering’, ingesteld door 29 HHK-gemeenten. Die vonden de wijze waarop de PKN haar ’zorgplicht’ voor gedupeerde gemeenten vervulde, onvoldoende was. Ook deze 29 gemeenten krijgen bij de rechter geen voet aan de grond; zij werden niet ontvankelijk verklaard.

Een woordvoeder van de PKN wil de uitspraak geen dubbele overwinning noemen. Dat triomfalisme past ons niet, zegt hij. „Laten we zeggen dat de wederpartij niet heeft gewonnen.”

De ’herstelden’ vierden gisteren hun Biddag voor gewas en arbeid en waren niet bereikbaar voor commentaar; of ze in beroep gaan tegen het vonnis is onbekend. De HHK is door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden