Rechter oordeelt over asbakken in klein café

Eigenaar Tonne van Hateren (tweede van links) tapt een biertje. De rechtbank in Breda sprak cafe Victoria eerder vrij van overtreding van het rookverbod. Beeld ANP
Eigenaar Tonne van Hateren (tweede van links) tapt een biertje. De rechtbank in Breda sprak cafe Victoria eerder vrij van overtreding van het rookverbod.Beeld ANP

Moeten ook in kleine cafés de asbakken weer van tafel? De Haagse rechter buigt zich vandaag over deze vraag in de zaak die Clean Air Nederland heeft aangespannen tegen de staat. Volgens de actiegroep is de uitzondering op het rookverbod die het kabinet voor kleine cafés zonder personeel maakte, in strijd met de tabakswet en internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend.

Van onze verslaggever

TEGEN

Willem van den Oetelaar, woordvoerder van Clean Air Nederland: "Dit kabinet heeft de uitzondering voor kleine cafés er echt doorgedrukt. Zonder de Tweede Kamer er volledig bij te betrekken. De uitzondering is duidelijk in strijd met de tabakswet, waarin de bescherming van personeel en bezoekers in publieke ruimtes centraal stond. Bovendien heeft Nederland internationale verdragen ondertekend - een overeenkomst bij de WHO en een richtlijn van de Raad van Europa - waarin die bescherming ook wordt beloofd. Daarom hebben wij de zaak aangespannen en denken we goede kans te maken. Het is in Europa de eerste keer dat een dergelijke zaak speelt, maar het is ook de eerste keer dat het rookverbod is versoepeld en dan ook nog op een dergelijke, onzorgvuldige manier.

"Het gaat bovendien nog om een groter belang, want de uitzondering van kleine cafés heeft ervoor gezorgd dat andere horecagelegenheden zich ook gedwongen voelen mensen weer te laten roken. Met vier cafés op een dorpsplein kun je lastig als enige het roken niet toestaan.

"Onze zaak wordt ondersteund door verschillende horeca-ondernemers die zich op deze manier gedwongen voelen het roken opnieuw mogelijk te maken. Het draagvlak voor roken in de horeca is enorm afgenomen; eigenlijk is alleen de tabaksindustrie nog voorstander. Een minister van een andere partij dan VVD of PVV zou dit direct terugdraaien.

"Dat mensen er zelf voor kiezen een rokerscafé binnen te gaan, klopt niet: de kinderen van de roker gaan met hem mee het café in en de Nederlandse rokers zelf zijn nog steeds slecht geïnformeerd over de risico's."

VOOR

Lenny Sinke, caféhoudster in Breda en secretaris van Natte Horeca Nederland, de belangenvereniging van kleine cafés: "Ik hoop dat deze zaak weinig kans maakt, want in deze economische tijd heb je het als klein café al lastig genoeg en het rookverbod was heel schadelijk voor ons. Want anders dan de grote horeca-instellingen kunnen wij geen aparte rookruimte maken, en daardoor bleef een deel van onze klanten weg.

"Vanwege die rechtsongelijkheid hebben we ook een uitzondering gekregen van de minister. Ik denk dat die uitzondering stand houdt. Want natuurlijk heeft Nederland verdragen ondertekend en beloofd om op de gezondheid van burgers te letten, maar dat kun je niet toepassen op de kleine cafés. Die hebben geen personeel en de caféhouder en bezoekers hebben de eigen vrijheid om er binnen te gaan.

"Het kan best dat door de uitzondering van kleine cafés andere horecagelegenheden ook druk voelen om mensen weer te laten roken. Het rookverbod is heel haastig ingevoerd en heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd. Maar dat is geen reden om het kleine café weer te benadelen. Het allerbeste zou zijn wanneer horeca-ondernemers zelf kunnen beslissen of er gerookt kan worden. Dan is het aan mensen zelf om te beslissen waar men naartoe gaat.

"We zijn het erover eens dat roken nadelige effecten kan hebben voor de gezondheid, maar de laatste tijd is duidelijk gebleken dat voor veel bezoekers de consumptie van enig tabak nu eenmaal bij het cafébezoek hoort. Dat moet je niet ontkennen en afwentelen op de kleine cafés."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden