Rechter onderzoekt rol Zorreguieta

Een federale rechter in Argentinië is een onderzoek gestart naar de rol van Jorge Zorreguieta rond de verdwijning van Marta Sierra.

door Edwin Koopman

Dat meldde het Argentijnse persbureau DyN gisteren. De biologe Sierra werkte voor het Nationaal Instituut voor Landbouw en Visserijtechnologie (INTA). Ze werd op 30 maart 1976 ontvoerd, enkele dagen na de militaire staatsgreep.

Het INTA is onderdeel van het ministerie van landbouw, veeteelt en visserij, waar Zorreguita -de vader van prinses Máxima- twee weken na Sierra's verdwijning aantrad als onderstaatssecretaris. Drie jaar later promoveerde hij tot staatssecretaris. Hoewel de verdwenen vrouw dus nooit een 'ondergeschikte' is geweest van Zorreguieta, maar van diens voorganger Mario Cadenas Madariaga, heeft de rechter alle documenten van de toenmalige directie van het INTA opgevraagd. Hij wil opheldering over welke verantwoordelijkheden Zorreguieta precies had en hoe de verhoudingen lagen tussen het INTA en het ministerie.

De zaak-Sierra werd afgelopen oktober aangespannen door haar twee zoons. Uit militaire documenten die in oktober opdoken, bleek Sierra al de dag na haar ontvoering 'om veiligheidsredenen' op nonactief gesteld, in het kader van de 'antisubversieven-wet'. De zoons willen dat Zorreguieta komt getuigen en dat hij en een aantal andere functionarissen uitleggen 'wat ze deden, als hoofdverantwoordelijken bij deze organisaties, om het lot van hun moeder te kennen'. Bovendien willen ze weten 'hoe ze hebben gedocumenteerd wat ze eventueel gedaan hebben om de ontvoering op te helderen.' De zaak-Sierra werd vorig jaar oktober geopend, maar lag maandenlang stil. De federale rechter bij wie de zaak eerder was gedeponeerd, bleek niet competent. De zaak werd onlangs overgebracht naar een andere rechter, Daniel Rafecas, die het nu heeft opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden