Rechter ondermijnt stelsel sociale premies

AMSTERDAM - Over het loon dat betaald wordt voor vakantiedagen, bij ziekte of feestdagen hoeven geen sociale premies als voor de WW en WAO te worden afgedragen. Met die uitspraak zet de Rotterdamse rechtbank het stelsel van sociale premies onder druk.

Van onze redactie economie

Het UWV, verantwoordelijk voor de uitvoering van de sociale zekerheid, vecht de uitspraak aan middels een procedure bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Probleem is dat er op de betreffende verlof- en ziektedagen niet gewerkt wordt en dat er in de zienswijze van de rechter dan ook geen premies betaald hoeven te worden. Accountants- en adviesbureau PriceWaterhouseCoopers bestrijdt al jaren het automatisme van de premies en spande ook de zaak aan. Eerder won PWC bij de CRvB een zaak omtrent premies die werkgevers en werknemers betalen in de oliesector. Die werknemers werken in een schema van twee weken op, twee weken af. PWC vocht aan dat er over 'de weken af' ook premie betaald moeten worden.

De gevolgen bij verlies van het UWV in de nieuwe zaak zouden in theorie groot kunnen zijn, ware het niet dat reparatie via wetgeving voor de hand ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden