Rechter: Ministerie mag flink korten op gehandicaptenvervoer

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Centra voor dagbesteding die een paar dagen per week dicht gaan. Ouders die zelf 3 euro per dag moeten bijbetalen aan het vervoer van hun gehandicapte dochter, omdat ze willen dat die naar een dagbesteding gaat die beter bij hun geloof past.

Dat zijn volgens Dorien Kloosterman van het Platform VG voor verstandelijk gehandicapten enkele gevolgen van de uitspraak die het gerechtshof gisteren deed in hoger beroep. Die oordeelde, zoals de rechter eerder, dat de Staat vanaf januari 113 miljoen mag korten op gehandicaptenvervoer naar de dagbesteding.

Het kort geding was aangespannen door de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Die had berekend dat het vervoer zelfs bij de goedkoopste instellingen met ruim 15 euro het dubbele kost van wat de Staat rekent (8 euro per dag). De bezuinigingen zijn dus op drijfzand gebaseerd, zei de VGN tegen de rechter.

Die vindt echter dat de staatssecretaris de tarieven mag bepalen door naar de goedkoopste vervoerder te kijken. Knelpunten kunnen altijd opgevangen worden. Maar de zorgaanbieder is verplicht de kosten van de dagbesteding te betalen.

Kloosterman van de VG-raad vreest dat vooral kleine aanbieders, zoals zorgboerderijen, de dupe worden van de korting. "Het gaat op de totale begroting drukken." Grotere instellingen kunnen volgens haar nog wel met geld schuiven. "En als je op een Zeeuws eiland woont, of in Friesland, dan ben je eerder de dupe, omdat er minder keuze komt." Het ergste komt nog, zegt Kloosterman. "Vergeleken met het afschaffen van de dagbesteding, zijn deze bezuinigingen peanuts."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden