Rechter: ME-patiënte heeft recht op WAO

De hoogste rechtbank in verzekeringszaken heeft gisteren een 43-jarige ME-patiënte in het gelijk gesteld in haar al ruim vier jaar durende gevecht om een WAO-uitkering. De landelijke Steungroep ME en arbeidsongeschiktheid (SMA) spreekt van een belangrijke doorbraak.

Van onze redactie economie

De Centrale raad van beroep (CRVB) veegde het besluit van uitvoeringsinstantie Cadans om de vrouw geen WAO-uitkering te geven van tafel.

Cadans argumenteerde dat de ziekte van de vrouw -officieel chronisch vermoeidheidssyndroom geheten- niet objectief was vast te stellen, terwijl de wet dat vereist. In het verleden volgde ook het CRVB deze denkwijze, waardoor ME-patiënten bakzeil haalden in beroepszaken.

,,Tot vandaag dus'', reageerde een opgetogen Ynske Jansen van de SMA gisteren. ,,Het is afwachten of deze denkwijze over ME doorzet, maar het lijkt eindelijk de goede kant op te gaan.'' Volgens de berekeningen van de SMA op basis van cijfers van het academisch ziekenhuis van Nijmegen, krijgen zo'n 12000 ME-patiënten in Nederland ten onrechte geen WAO.

Ook het Landelijk instituut sociale verzekeringen (LISV) reageerde opgetogen op de uitspraak. Wel vreest hij voor het door keuringsartsen ,,veel te snel'' toewijzen van een WAO-uitkering aan mensen die zeggen ME te hebben.

,,Onzin'', reageert Jansen. Ze wijst op een juli in werking getreden Algemene maatregel van bestuur. ,,Wanneer iemand beweert ME te hebben, mag de keuringsarts nu juist een uitgebreider onderzoek instellen, daarbij geholpen door in te schakelen specialisten op het gebied van ME.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden