'Rechter mag dominee niet van kansel weren'

DEN HAAG - Minister Korthals van justitie moet opnieuw duidelijk maken hoe hij staat tegenover de scheiding van kerk en staat, sinds de rechtbank in Dordrecht een ontuchtige predikant voor twee jaar het recht heeft ontzegd zijn beroep uit te oefenen.

Het GPV-kamerlid Schutte meent dat de rechtbank te ver is gegaan in het vonnis. Het besluit of een predikant zijn ambt mag blijven uitoefenen is volgens Schutte in de eerste plaats een zaak van het interne recht van de kerk. Hij vroeg Korthals gisteren via schriftelijke kamervragen om uitleg.

Een 46-jarige predikant werd vorige maand schuldig gevonden aan ontucht met twee van zijn vrouwelijke gemeenteleden en is vooroordeeld tot 240 uur dienstverlening en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De rechtbank van Dordrecht voegde aan het vonnis toe dat de man twee jaar geen dominee mag zijn.

Minister Korthals verdedigde de uitspraak van de rechter later met een verwijzing naar de geschonden vertrouwensrelatie tussen de predikant en zijn slachtoffers. De minister legde de nadruk op het pastorale werk dat de veroordeelde twee jaar lang niet meer mag doen. Door de man uit die pastorale zorg te halen heeft de rechtbank zich volgens Korthals niet bemoeid met de verhouding tussen kerk en staat.

Schutte wijst er echter dat het vonnis niet alleen betrekking heeft op de pastorale zorg maar op het complete ambt van de predikant. De veroordeelde is per saldo ook het recht ontzegd op de preekstoel te staan. Daarmee raakt de rechter volgens de GPV'er wel degelijk aan de bevoegdheden van de kerk.

Na de uitspraak kwam er soortgelijke kritiek van de Amsterdamse hoogleraar staatsrecht, de PvdA'er Jurgens. Hij zei dat de rechter onderscheid had moeten maken tussen beide taken van de predikant en hem slechts had moeten uitsluiten van de pastorale zorg. De predikant zou inmiddels met ziekteverlof zijn en zich niet meer bemoeien met zijn vroegere gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden