Rechter maakt duidelijk wat zorgplicht inhoudt, ook voor kwakzalvers

Twee echte dokters zijn veroordeeld voor hun rol bij het overlijden van actrice Sylvia Millecam, genezend medium Jomanda komt met de schrik vrij. Dat is de uitkomst van een langdurige rechtsgang, bijna acht jaar nadat Millecam op bijzonder pijnlijke wijze stierf aan borstkanker. Ze zocht vergeefs genezing bij Jomanda en andere illustere lieden, en artsen die ook als alternatief genezer werken.

Beide veroordeelde artsen behoren tot de laatste categorie. Zij hadden beter hun best moeten doen om Millecam ervan te overtuigen dat ze toch echt kanker had, vindt de rechter. Ook hadden ze gebruik moeten maken van de in de artsenij gebruikelijke diagnostische methoden. Door dit na te laten, hebben zij hun zorgplicht geschonden.

Ook Jomanda heeft volgens de rechter een zorgplicht. Zij kan niet naar believen overschakelen van haar eigen jargon van spirituele operaties en ingestraald water, op de taal van de medische wetenschap. Zij ging haar boekje te buiten door woorden als ’kanker’ en ’bacteriële infectie’ in de mond te nemen: om dergelijke diagnoses te stellen is toch echt een medische opleiding nodig.

Waarom het schenden van de zorgplicht bij Jomanda anders wordt gewogen dan bij beide artsen, blijft onduidelijk. De rechter meent dat er een duidelijk oorzakelijk verband te leggen valt tussen het handelen van de twee artsen en het lijden van Millecam: zij ging ervan uit dat het gezien hun doktersdiploma’s wel goed zat. Zo veel invloed dicht hij Jomanda kennelijk niet toe. Waarom eigenlijk niet?

Maar voor het overige biedt het vonnis prima handvaten voor de reguliere en niet-reguliere praktijk. Voor artsen die zich buiten het reguliere medische circuit begeven is het oppassen geblazen. Zij maken deel uit van een beroepsgroep met een zekere status, waaraan patiënten vertrouwen en verwachtingen ontlenen. Dat schept grote verplichtingen. En voor Jomanda en andere kwakzalvers geldt: schoenmaker, blijf bij je leest. Meer in den brede voegt de rechter daar aan toe dat alternatieve genezers hun klanten niet weg mogen houden van, of zelfs uitdrukkelijk moeten verwijzen naar een arts.

Dat schept duidelijkheid. Het reguliere en het alternatieve circuit mogen en kunnen naast elkaar bestaan. Maar hulpverleners moeten duidelijk zijn over hun diploma’s. En laat ze geen leentjebuur spelen tussen hun verschillende medische geloofsopvattingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden