Rechter kan jong kind steun geven met eigen curator

De rechters in Nederland krijgen de mogelijkheid een bijzondere curator aan te stellen als kinderen tijdens voogdijkwesties, uithuisplaatsingen en echtscheidingen onvoldoende worden gehoord. De curator is het antwoord op een oproep van de Kinderombudsman.

De bijzondere curator heeft slechts één opdracht, het behartigen van de belangen van het kind. Volgens de Raad voor de Rechtspraak, de belangenorganisatie van de rechters, is er vooral door de toename van het aantal familiedrama's en vechtscheidingen behoefte aan een aparte vertegenwoordiger van het kind. De rechter kan de curator benoemen in zaken die te maken hebben met de opvoeding en verzorging, maar ook in financiële kwesties. Het is daarbij niet van belang of de ouders het onderling ergens eens of oneens over zijn. Als twee aan drugs verslaafde ouders het eens zijn dat hun kind niet uit huis geplaatst moet worden, kan het kind zich daar nu met steun van de curator tegen verzetten.

De rechters hadden al de mogelijkheid kinderen te horen. Dat gebeurde echter zelden met kinderen jonger dan twaalf jaar, de groep waarvoor de bijzondere curator is bestemd. Volgens kinderrechter Judith Louwinger-Rijk, voorzitter van de werkgroep die de regels voor de Raad voor de Rechtspraak opstelde, zal de curator frequent worden ingezet. Dat baseert zij op de interesse van advocaten tijdens bijscholingscursussen. Daarbij zal het fenomeen ook worden gepromoot door de kinderrechtswinkels.

Niet iedereen komt in aanmerking voor de functie. In de meeste gevallen zal het gaan om advocaten met de specialisatie familierecht, maar het kunnen ook psychologen en orthopedagogen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden