Rechter Italië: Geheime dienst kende CIA-actie

De geheime diensten in Italië hebben op hun vet gekregen van de rechter. Hij stelt dat zij wisten van een ontvoering door de Amerikaanse CIA.

De Italiaanse inlichtingendiensten moeten haast wel hebben geweten van de ontvoering in 2003 van een Egyptische geestelijke door de Amerikaanse geheime dienst CIA. En mogelijk waren de Italiaanse diensten daar zelfs medeplichtig aan.

Dat stelde de Milanese rechter Oscar Magi gisteren in de verantwoording van zijn vonnis uit november. Toen veroordeelde hij 23 Amerikanen bij verstek tot celstraffen voor de ontvoering van de Egyptenaar Osama Moestafa Hassan Nasr, alias Aboe Omar.

Nasr werd 17 februari 2003 in Milaan ontvoerd en via Amerikaanse bases in Italië en Duitsland naar een geheime CIA-gevangenis in Egypte overgebracht. Daar werd hij naar eigen zeggen tot 2007 vastgehouden en gemarteld om vermeende contacten met terroristen op te biechten.

Het feit dat de CIA de ontvoering op Italiaanse bodem pleegde, ’wettigt de veronderstelling’ dat de Italiaanse geheime diensten ervan wisten of ’misschien zelfs medeplichtig waren’, stelt rechter Magi. Maar door het beroep van de Italiaanse overheid op staatsgeheimen, dat door de hoogste rechter is bekrachtigd, is volgens hem ’een duister gordijn opgetrokken’. De eventuele rol van de Italiaanse diensten valt daardoor niet te bewijzen. Magi sprak in november om die reden vijf Italiaanse geheim agenten vrij, evenals drie Amerikaanse diplomaten die zich op onschendbaarheid beriepen.

Nu de overwegingen van de rechter bekend zijn, kunnen beide partijen binnen 45 dagen beroep aantekenen. De advocaten van de veroordeelde Amerikanen gaven in november al aan dat te zullen doen. Ook officier van justitie Armando Spataro gaat ’waarschijnlijk’ in beroep.

De voormalige CIA-chef in Milaan, Robert Seldon Lady, kreeg van de veroordeelde Amerikanen de hoogste straf, acht jaar gevangenis. De andere 22 kregen elk vijf jaar. Twee Italianen die het onderzoek van justitie hadden geprobeerd te saboteren werden tot drie jaar veroordeeld.

De Amerikanen stonden bij verstek terecht. Zolang hun veroordeling overeind blijft, kunnen zij niet naar Europa reizen zonder het gevaar te lopen te worden opgepakt. De VS hebben al gezegd hun landgenoten niet te zullen overdragen aan de Italiaanse justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden