Rechter: In zaak Pistorius geen moord met voorbedachte rade

Oscar Pistorius Beeld epa
Oscar PistoriusBeeld epa

In de rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is vanochtend het voorlezen van het vonnis begonnen. Volgens de rechter is hij in elk geval niet schuldig aan moord met voorbedachte rade. De zitting is inmiddels verdaagd tot morgen.

redactie internet

Pistorius wordt ervan verdacht vorig jaar zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben doodgeschoten, maar volgens hemzelf was er sprake van een tragische vergissing.

De gehandicapte atleet Oscar Pistorius, die als paralympiër ook bekendheid kreeg als 'Blade Runner', wordt ervan verdacht in februari vorig jaar zijn vriendin Reeva Steenkamp om het leven te hebben gebracht. De 29-jarige Steenkamp werd in de vroege ochtend van Valentijnsdag doodgeschoten in het huis van Pistorius, door een deur heen.

De atleet heeft steeds verklaard dat hij dacht op een inbreker te schieten. Maar de aanklagers noemen hem een door wapens geobsedeerd heethoofd die Steenkamp met voorbedachte rade heeft vermoord nadat zij een felle ruzie hadden gehad. Daarbij zou zij hard hebben geschreeuwd.

Rechter Thokozile Matilda Masipa zei vanochtend in de rechtbank in Pretoria dat er "enige twijfel" was over of die nacht in de buurt wel geschreeuw van een vrouw is gehoord. Tegelijkertijd noemde zij Pistorius een "ontwijkende getuige" en zei dat hij zichzelf heeft tegengesproken tijdens het getuigenverhoor.

Belangrijk voor Pistorius was dat zij oordeelde dat de aanklager onvoldoende heeft aangetoond dat de atleet moord met voorbedachten rade heeft gepleegd. Daarvoor bestaat volgens de rechter alleen "indirect bewijs".

De ouders van Reeva Steenkamp op weg naar de rechtbank in Pretoria. Beeld epa
De ouders van Reeva Steenkamp op weg naar de rechtbank in Pretoria.Beeld epa

Voor moord had Pistorius levenslang kunnen krijgen, wat in Zuid-Afrika minstens 25 jaar cel betekent. Maar ook zonder voorbedachte rade kan de atleet nog altijd 15 jaar cel krijgen. Pistorius' advocaten willen dat hun cliënt wordt vrijgesproken omdat hij in paniek en per ongeluk het vuur op Steenkamp hebben geopend.

De zitting kan in totaal vele uren duren. Het is in Zuid-Afrika gebruikelijk dat rechters eerst uitvoerig uiteen zetten hoe zij tot hun oordeel zijn gekomen voor ze uitspraak doen. De rechters vatten samen wat de aanklagers en verdedigers naar voren hebben gebracht, ze vergelijken de zaak met andere strafzaken, en zij geven een toelichting over de toe te passen wet.

Rechter Masipa schorste na de lunchpauze de zitting tot morgen. Dan wordt dus pas duidelijk of Pistorius wordt veroordeeld wegens dood door schuld, of dat hij wordt vrijgesproken. Als de verdachte schuldig wordt bevonden, valt een besluit over de strafmaat pas later.

Rechter Thokozile Matilda Masipa. Beeld REUTERS
Rechter Thokozile Matilda Masipa.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden