Kolencentrales

Rechter: Greenpeace moet om tafel met kolencentrales over biomassa

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechter legt houtstook in kolencentrales niet stil, zoals Greenpeace eiste. De milieuclub moet overleggen met de energiebedrijven.

“Mensen, doe allemaal niet zo moeilijk”, zei de rechter Floris Bakels twee weken terug. Tegenover hem zat Greenpeace-directeur Joris Thijssen met zijn advocaat. Aan de andere zijde een groep juristen en managers van de kolencentrales. “De oplossing is zo oud als de wereld.” Samen praten en afspraken maken, bedoelde de rechter. Maar Greenpeace eiste zijn ingrijpen, door biomassastook te verbieden zolang niet alle korrels ‘groene’ certificaten hebben.

De milieuorganisatie spande het kort geding aan tegen energiebedrijven Uniper, RWE en Engie. De houtkorrels die zij grootschalig mogen verbranden zouden kunnen leiden tot milieuschade bij buitenlandse bossen waar de snippers vandaan zullen komen. De kolencentrales missen nog certificaten die aantonen dat hun biomassa aan de keurmerken FSC of PEFC voldoet.

Dat is ‘rechtstreeks in strijd’ met afspraken uit het Energieakkoord van 2013, zei advocaat Phon van den ­Biesen van Greenpeace tijdens de zitting. Volgens de energiebedrijven zijn ingekochte houtkorrels wel duurzaam. Dat kunnen ze bewijzen, zei advocaat Toni van Hees, zelfs ná het verbranden. Het rijk stelt 3,6 miljard euro beschikbaar voor energie uit biomassa.

De rechter geeft Greenpeace gelijk dat ‘nog geen overeenstemming is bereikt’ over toetsing van de houtkorrels, zodat ze geen milieuschade opleveren. Een convenant van de kolencentrales waarborgt dit onvoldoende. Maar de rechter velt nog geen juridisch oordeel. Hij zet de specialisten van Greenpeace en de kolenboeren ‘samen in een hok’. Eerder legden zij samen in het Energieakkoord vast dat kolencentrales deels biomassa mogen opstoken. Ook spraken ze af dat een geschillencommissie in actie zou komen bij een conflict. Dus moeten ze van de rechtbank hun ruzie eerst via die commissie oplossen.

“Eerlijk gezegd zie ik daar geen stel schurken die onder hun afspraken uit proberen te komen”, zei de rechter over de eigenaren van de kolencentrales. “Spring beiden over uw schaduw heen.” Greenpeace is teleurgesteld, maar begint met de procedure . Op die manier wil de het “de kolenbedrijven aan de gemaakte afspraken houden om kaalslag te voorkomen”.

Lees ook:

Greenpeace sleept energiebedrijven voor de rechter om stook van biomassa

Greenpeace trekt de ‘duurzaamheid’ van de houtkorrels die kolencentrales verbranden ernstig in twijfel. De milieuorganisatie stapte twee weken geelden naar de rechter, in een poging de energiebedrijven een stookverbod op te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden