Rechter: gebiedsverbod voor imam terecht vanwege nationale veiligheid

 Imam Fawaz Jneid. Beeld ANP
Imam Fawaz Jneid.Beeld ANP

De imam Fawaz Jneid heeft terecht een gebiedsverbod gekregen voor de Haagse buurten Transvaal en Schilderswijk. De rechter heeft geen reden om te twijfelen aan de rapportage van de politie, waarin staat dat Jneid het jihadistische gedachtegoed verspreidt in een wijk waar jongeren vatbaar zijn voor die boodschap.

Kristel van Teeffelen

Dat de imam de rechter geen toestemming gaf om de volledige rapportage te lezen, heeft zijn zaak niet geholpen.

De Syrisch-Nederlandse Jneid stapte zelf naar de rechter om het gebiedsverbod dat hij afgelopen zomer kreeg van tafel te krijgen. Volgens hem is de wet waar het verbod op gebaseerd is te vaag en abstract. Daardoor kunnen allerlei uitspraken en gedragingen onder die criteria vallen, ook al zijn ze niet strafbaar. Dat werkt discriminatie op grond van godsdienst in de hand, aldus Jneid.

Onpartijdig

De rechtbank in Den Haag gaat niet mee in die redenering. De wet die de minister van justitie en veiligheid de mogelijkheid geeft om iemand een gebiedsverbod op te leggen als die persoon wordt gezien als gevaar voor de nationale veiligheid, is volgens de rechter weliswaar 'open' van aard. Maar de criteria zijn niet te vaag, omdat ze per concreet geval ingevuld worden. Zo is dat ook bij Jneid gebeurd.

Of de rapportage over Jneid deugt, kan de rechtbank echter niet bepalen omdat de imam geen inzage wilde geven. De rechter gaat er daarom vanuit dat de politie en de gemeente Den Haag hun werk goed hebben gedaan en een kloppend en onpartijdige rapport schreven over de gedragingen van de imam. Dat betekent dat het gebiedsverbod van zes maanden voor straten in de Transvaal en de Schilderswijk blijft staan.

Volgens advocaat Ümit Arslan mochten ook hij en de imam zelf de bestuurlijke rapportage die achter de maatregel ligt, niet inzien. "De minister zegt met andere woorden: we hebben bewijs, maar het is geheim. Vervolgens moesten wij wel bepalen of de rechter het mocht zien. Dat vinden wij een vreemde gang van zaken - en dus gaven we die toestemming niet." De imam gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank, aldus zijn advocaat.

Boekhandel

De imam Jneid is afkomstig uit Syrië en woont in Leidschendam. Hij werd bekend vanwege zijn smeekbede aan God om Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh een kanker op hun tong te geven. Maar ook recent heeft hij hatelijke teksten verspreid die terroristen zouden kunnen inspireren, oordeelde de minister van justitie en veiligheid. Dat deed Jneid onder meer in een boekhandel op de grens van Transvaal en de Schilderwijk die volgens de gemeente werd gebruikt als moskee - vandaar het gebiedsverbod voor die wijken.

Eerder deze maand oordeelde de rechtbank dat die boekhandel niet langer mag worden gebruikt voor gebeden, omdat dat in strijd is met de regels van de erfpachtakte.

Lees ook: Predikt imam Fawaz Jneid nou wel of niet de jihad?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden