Rechter gaat lijnrecht in tegen Buitenlandse Zaken: Ahrar al-Sham is terroristisch
De rechter gaat lijnrecht in tegen Buitenlandse Zaken, en mee met het OM: Ahrar al-Sham is terroristisch.
Voor het eerst heeft de Nederlandse rechter uitspraak gedaan over de aard van de Syrische strijdgroep Ahrar al-Sham. De rechtbank in Rotterdam bestempelde de beweging in een zaak tegen twee Syriëgangers vandaag als ‘terroristisch’. Het ministerie van buitenlandse zaken typeerde Ahrar al-Sham juist als ‘gematigd’. De Nederlandse regering steunde in de afgelopen jaren ook verschillende strijdgroepen in Syrië die militair samenwerkten en nauwe banden onderhielden met Ahrar al-Sham.
Deze strijdgroep was tot voor kort een van de machtigste jihadistische bewegingen in Syrië. Ahrar al Sham bevond zich jarenlang in een ‘grijs gebied’: de groepering staat niet op internationale terreurlijsten, maar sommige landen, zoals Duitsland, beschouwen de strijdgroep wel als terroristisch. De groepering werkte samen met Al-Qaida, maar ook met door Nederland gesteunde strijdgroepen.
Het ministerie van buitenlandse zaken beschouwde Ahrar al-Sham als gematigd, het Nederlands Openbaar Ministerie als terroristisch. De Nederlandse rechter kwam vandaag in een zaak tegen twee Nederlandse Syriëgangers tot hetzelfde oordeel als het OM: Ahrar al-Sham is terroristisch. Daarmee plaatst de rechter de groepering in dezelfde categorie als IS en Al-Qaida.
Gematigdheidsverklaring
De rechter wees er vandaag onder meer op dat Ahrar al-Sham in haar eerste videoboodschap al zei een islamitische staat te willen vestigen. Bovendien werkte Ahrar al-Sham vanaf het begin samen met de internationaal als terreurbeweging beschouwde Jabhat al-Nusra, aldus de rechter. Ahrar al-Sham was betrokken bij sektarisch geweld tegen onder meer de alawitische en sjiitische burgerbevolking in Syrië, en betrokken bij ontvoeringen van burgers en martelingen van kinderen. De uitspraak van vandaag is van belang vanwege het staatsgeheime steunprogramma waarmee de Nederlandse regering tussen 2015 en 2018 Syrische strijdgroepen voorzag van goederen, zoals pick-uptrucks en communicatieapparatuur. Minstens zes van de door Nederland gesteunde groeperingen werkten nauw samen met Ahrar al-Sham, zo onthulden Trouw en Nieuwsuur vorig jaar. De Nederlandse rechter stelt nu vast dat deze samenwerkingspartner van de door Nederland gesteunde rebellen, Ahrar al-Sham, terroristisch is – ook gedurende het Nederlandse hulpprogramma.
De alliantie met Ahrar al-Sham vormde voor Nederland geen belemmering om hulp te geven aan de strijdgroepen. Het ministerie beschouwde Ahrar al-Sham vanaf 2015 zelfs als gematigd omdat de groepering in Saudi-Arabië een ‘gematigdheidsverklaring’ had ondertekend. Buitenlandse Zaken baseerde zich bovendien enkel op internationale terreurlijsten van de VN en de EU. Ahrar al-Sham stond daar niet op vermeld.
Binnenkort volgt een andere rechtszaak die nog gevoeliger ligt voor Buitenlandse Zaken. In die zaak gaat het namelijk over een Syriëganger die bij een groepering zat die niet alleen met Ahrar al-Sham samenwerkte, maar ook directe steun van Nederland ontving. De strijdgroep, het Levant Front, werd al eerder door het OM als terroristisch bestempeld maar kreeg desondanks pick-uptrucks van Nederland.
Het ministerie van buitenlandse zaken lijkt verrast te zijn door de uitspraak. Ze liet weten dat het ‘de Europese partners en bondgenoten’ zal informeren over het vonnis, ‘omdat Ahrar al-Sham niet op internationale EU en VN) terreurlijsten staat.’
Ghassan Dahhan en Milena Holdert wonnen voor hun onderzoek over de Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen voor de journalistieke prijs de Loep en zijn genomineerd voor de Tegel. Ze zijn ook genomineerd voor de Publieksprijs. Hier kunt u stemmen op uw favoriete productie.
Lees ook:
OM botst in de rechtszaal met Buitenlandse Zaken over Syrische strijdgroepen
Het OM trekt zich niets aan van het label ‘gematigd‘ voor Syrische strijdgroepen door Buitenlandse Zaken.
Overheidssteun aan rebellen belemmert vervolging van Syriëgangers
Advocaten van Syriëgangers gebruiken Nederlands Syriëbeleid om hun cliënten vrij te krijgen. Hoogleraar en rechter Henny Sackers denkt dat ze een kans maken.
Lees hier alle stukken terug over hun onderzoek naar Syrische rebellen.