Rechter: Ga het debat aan/Kort geding over de herrie van Schiphol

AMSTERDAM - Even dacht de president van de Amsterdamse rechtbank gisteren dat hij de strijdende partijen om Schiphol tot een echt gesprek kon bewegen. “Ga met elkaar in debat, want zo komt het nooit goed”, zei president D. Allewijn in een kort geding dat was aangespannen door de milieubeweging.

Zijn poging om - wat hij noemde - een groen poldermodel te volgen, stuitte meteen op het aloude wantrouwen tussen milieugroepen en de luchthaven. “De milieubeweging maakt het zichzelf al te makkelijk”, riep de advocaat van Schiphol. Een voorman van de milieuclubs riep terug: “We hebben al jaren overleg gevoerd in de Stichting Geluidhinder Schiphol en dat leidde tot niks.” “Tsja”, concludeerde rechtbankpresident Allewijn, “het zou ook te gek zijn als ik zou menen als eerste een oplossing te kunnen bereiken.”

Dus zal de president van de rechtbank moeten beslissen wie er gelijk heeft: de milieubeweging met haar eis dat de minister van verkeer geen overschrijding mag toestaan van de wettelijke geluidsnormen door Schiphol, of de minister, die de geluidsoverschrijdingen maar even op hun beloop wil laten omdat er toch heel andere geluidsregels op komst zijn.

De milieubeweging komt met een bescheiden eis, zei mr. A. van der Biesen namens Milieudefensie, Natuur en Milieu, milieufederatie Noord-Holland en Platform Leefbaar Schiphol. “Doe wat je hebt beloofd, dat is het enige wat wordt gevraagd.”

Hij doelde op de toezegging van het kabinet dat de geluidsoverschrijding van vorig jaar 'eens maar nooit weer' zou zijn. Ook de rechter zei vorig jaar dat hij voor één keer een uitzondering zou maken. Maar het ministerie heeft de nieuwe geluidsregels nog lang niet klaar en opnieuw rekent de minister erop dat de rechter een uitzondering wil maken voor een nieuwe overtreding van de oude regels.

De milieubeweging verwacht dat Schiphol deze maand op enkele tientallen plekken (het meetnetwerk omvat 235 meetpunten) de jaarlijkse hoeveelheid lawaai zal hebben 'verbruikt'. Dus komt het kort geding precies op tijd, zei advocaat Van der Biesen, zodat de minister nog maatregelen kan nemen.

Maar landsadvocaat E. J. Daalder vindt dat een uitspraak van de rechter moet wachten totdat de overschrijdingen echt gebeuren. “We moeten wachten op de feiten. Pas dan kun je echte maatregelen nemen.”

Hij en de advocaat van Schiphol, mr. Th. J. Douma, hamerden op de 'absurditeiten' in het huidige meetnetwerk. Zo maken vliegtuigen bij Zwanenburg een S-bocht om woonbuurten te vermijden. Daardoor gaan ze soms over de wettelijke geluidsgrenzen heen.

Dat voorbeeld sprak de president van de rechtbank aan. “Dat is een echt dilemma”, zei Allewijn. “Je overtreedt óf de wettelijke grens óf je veroorzaakt meer lawaai. Een vliegpunt dat het meetpunt mijdt, geeft meer geluidshinder. Kan Schiphol daarover niet in gesprek komen met de milieubeweging? Ga over dat dilemma in debat, want zo komt het nooit goed.”

De president doet op 2 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden