Rechter fluit kabinet terug, huurders blij

Extra huurverhoging voor scheefwoners is met uitspraak niet helemaal van de baan

"Gluurverhoging van tafel! Muziek!" De huurders uit Amsterdam-Oost vierden gisteren hun overwinning in het kort geding tegen de staat over de aanpak van het scheefwonen. Voor het kabinet is het een vette streep door de rekening. "Een tegenvaller", noemde minister Spies (binnenlandse zaken) het vonnis.

Volgens de rechtbank in Den Haag mag de Belastingdienst voorlopig huisbazen geen inzicht geven in inkomens van huurders. Die gegevens zijn nodig om te bepalen of het inkomen van bewoners van sociale huurwoningen boven de 43.000 euro bruto per jaar ligt. De huisbaas mag de huur van deze scheefwoners met 5 procent extra verhogen. Althans: dat heeft het kabinet voorgesteld.

Probleem is dat minister Spies en haar collega's op de zaken vooruitliepen. Hoewel de wet (nog) niet van kracht is - de Tweede Kamer gaf pas deze week haar goedkeuring, de Eerste Kamer moet het voorstel nog behandelen - kreeg de Belastingdienst al opdracht inkomensgegevens aan te leveren.

Een onaanvaardbare aantasting van de privacy, betoogden vier leden van de Huurdersvereniging Oost voor de rechtbank. Die geeft hun gelijk. Zolang er nog geen wet is, mag het niet. En, voegt ze eraan toe, huurders over wie al informatie aan verhuurders is gegeven, moeten een brief krijgen dat dit niet had gemogen.

Spies' plan om de huurmaatregel per 1 juli in te laten gaan, ligt daarmee aan diggelen. De woningcorporaties zien niet hoe de extra huurverhoging nog verantwoord kan worden ingevoerd op die datum. "Ze kunnen het nu niet netjes voor hun huurders regelen", reageert hun brancheorganisatie Aedes. Die had al twijfels over de uitvoerbaarheid. Veel corporaties klaagden over onvolledige gegevens van de Belastingdienst en zagen daarom af van de extra huurinkomsten. De Woonbond is blij dat de rechter het 'overhaaste en onzorgvuldige proces heeft afgestraft' en hoopt dat alsnog haar alternatief op tafel komt. Spies is de rechterlijke uitspraak 'aan het bestuderen' voordat ze iets zegt over de gevolgen.

Het is de tweede keer dat het kabinet op zijn neus gaat. Donner, de voorganger van Spies op Binnenlandse Zaken, moest ook al inbinden. Hij wilde de extra huurverhoging vorig jaar juli invoeren. Dat mislukte doordat de Belastingdienst niet in staat was de gegevens op tijd te leveren.

Maar de conclusie dat de 'gluurverhoging' nu helemaal van de baan is, lijkt voorbarig. Met naar schatting 16 procent scheefwoners in de sociale sector staat er te veel op het spel. Hoewel tegenstanders het betwijfelen meent het kabinet dat de extra huurverhoging de doorstroming naar duurdere huizen zal bevorderen. Dat is welkom op een woningmarkt die muurvast zit. De huizen komen dan vrij voor de mensen met lage inkomens voor wie ze zijn bedoeld.

Minstens zo belangrijk is dat het woningcorporaties geld oplevert. Het totale pakket van mogelijkheden tot huuraanpassingen, inclusief de toeslag voor scheefwoners, krikt het vermogen van de corporaties in acht jaar tijd met minimaal 8,5 miljard euro op, liet Binnenlandse Zaken berekenen. Daar heeft een kabinet dat krap zit alle belang bij. Vanaf 2014 moeten corporaties via een heffing meebetalen aan de huurtoeslag. Mede daarom zien veel verhuurders de extra huurverhoging ook wel zitten, mits de zaken goed worden geregeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden