Rechter: Energiebedrijf opsplitsen mag toch

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De kans dat de energiebedrijven Eneco en Delta zich alsnog moeten opsplitsen, is een stuk groter geworden. De Hoge Raad besliste gisteren dat de wet die energiebedrijven verplicht hun kabelnetwerken apart te zetten, niet in strijd is met Europese regelgeving.

De geschiedenis van de zaak voert jaren terug. In 2006 voerde Nederland, vooruitlopend op Europese wetgeving, de splitsingswet in die bedrijven verplicht zich op te splitsen in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert en in een publiek bedrijf dat de elektriciteits- en gasnetten beheert. Dat zou de concurrentie op de energiemarkt bevorderen, en zo zorgen voor betere dienstverlening en lagere prijzen. Andere landen in Europa keerden zich al snel tegen de opgelegde splitsing, waardoor Nederland het enige land is waar bedrijven de twee functies niet langer mogen verenigen.

Sinds de invoering splitsten de twee grootste Nederlandse energiebedrijven - Essent en Nuon - zich daadwerkelijk op, waarna de leveringsbedrijven snel werden overgenomen. Essent kwam in handen van het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall lijfde Nuon in. Delta en Eneco weigerden vanaf het begin te voldoen aan de splitsing, en stapten naar de rechter. In 2010 kregen zij gelijk van het gerechtshof, maar na een uitstapje bij het Europees Hof (2012) heeft de Hoge Raad nu bepaald dat de splitsingswet standhoudt.

Toch betekent de uitspraak niet dat Eneco en Delta zich op korte termijn gaan opdelen. Beide bedrijven hebben in de zaak een beroep gedaan op de bescherming van eigendom op grond van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Het gerechtshof zal zich hierover moeten uitspreken, zo stelt de Hoge Raad. Duidelijk is wel dat een mogelijke schadeclaim van Essent - die zich in de zaak had gevoegd om schade op de staat te verhalen - geen kans van slagen heeft.

Zowel Delta als Eneco willen nu dat minister Kamp en de Tweede Kamer gaan voorkomen dat de bedrijven alsnog moeten splitsen. Volgens hen gaat het om een oude wet waarvan niemand nu de voordelen nog ziet. Splitsing zou leiden tot minder investeringen in duurzame energie en het verlies van honderden arbeidsplaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden