Rechter en officier verdacht van schending ambtsgeheim

Het Openbaar Ministerie wil een rechter en een officier van justitie uit het arrondissement Zwolle-Lelystad strafrechtelijk vervolgen voor schending van hun ambtsgeheim. Ze worden ervan verdacht het strafblad van een Koerd te hebben gelekt naar de ouders van een 23-jarig meisje.

De ouders hadden moeite met de relatie tussen de Koerd en hun dochter. Ze zouden de rechter hebben benaderd voor justitiële informatie over de man.

De rechter zou vervolgens de hulp hebben ingeroepen van een officier van justitie van het parket Zwolle-Lelystad, die de criminele informatie over de Koerd zou hebben doorgespeeld.

De rechter heeft, aldus de aantijgingen, vervolgens in een e-mail aan de ouders gemeld dat de Koerd een gevaarlijke crimineel is. De Koerd deed begin dit jaar aangifte wegens smaad en schending van het ambtsgeheim.

De zaak wordt behandeld door het Openbaar Ministerie in Den Bosch. Op basis van onderzoek door de rijksrecherche heeft justitie in de Brabantse hoofdstad besloten strafzaken te beginnen tegen de rechter en de officier uit Zwolle. De rechter en de officier hebben beiden al eerder, vanwege het onderzoek, hun werk neergelegd.

De strafvervolging staat nog niet volledig vast. De advocate van de officier van justitie heeft de rechter-commissaris gevraagd om een getuigenverhoor. "Ik wil dat de verdediging de kans krijgt om nog enkele zaken naar voren te brengen", aldus advocate Bénédicte Ficq.

Sinds 2000 bestaat de mogelijkheid voor verdachten die kans op strafvervolging lopen om de rechter-commissaris te vragen 'enig onderzoek in te stellen'. Ficq wil niet zeggen welke vragen ze de rechter-commissaris wil voorleggen. "Ik vind het wel jammer dat het OM heeft besloten tot vervolging. Met die beslissing zijn wij het niet eens."

In afwachting van het getuigenverhoor wordt ook de strafzaak tegen de rechter nog niet aanhangig gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden