Rechter: Eindhoven mag omstreden predikers weren

Archiefbeeld: de Al Fourkaanmoskee in 2005. Beeld anp
Archiefbeeld: de Al Fourkaanmoskee in 2005.Beeld anp

De gemeente Eindhoven mag omstreden moslimgeestelijken buitenhouden. Burgemeester Van Gijzel heeft niets verkeerd gedaan toen hij dinsdag zeven buitenlandse sprekers een gebiedsverbod gaf, zo heeft de rechtbank in Den Bosch geoordeeld.

De mannen uit Egypte, Syrië, Saudi-Arabië, Sudan en Koeweit zouden later deze week spreken op een conferentie in de Eindhovense Al Fourkaan-moskee, maar burgemeester Rob van Gijzel stak daar dinsdag met een gebiedsverbod een stokje voor. Hij deed dat naar eigen zeggen op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De predikers hebben volgens de NCTV ontoelaatbare uitspraken gedaan over Joden, homo's, ongelovigen en de positie van de vrouw. Enkelen zouden goedkeurend hebben gesproken over gewelddadige jihad. Dat komt neer op de verheerlijking van terrorisme en haatzaaien, schreef Van Gijzel deze week in een brief aan de stichting Waqf, die de conferentie organiseert. "Grondrechten gelden niet onbeperkt. Ze kunnen worden beperkt ter bestrijding van andermans rechten en de openbare orde."

Waqf zag dat anders en spande direct een kort geding aan. Het gebiedsverbod zou een ongeoorloofde aantasting zijn van de godsdienstvrijheid. Dat is het dus niet, oordeelt de rechter nu.

'Ook zonder context kunnen die uitspraken niet door de beugel'
De stichting meende dat de uitspraken van de geestelijken gezien moeten worden in hun context. Onzin, stelde de gemeente tijdens de zitting. "Als een geestelijke Joden vergelijkt met varkens, wat voor context moet daar dan bij?", vroeg een representant van de gemeente af. Bij de foto waarop een spreker naast een kalashnikov zit, werd dezelfde vraag gesteld.

Eerder dit jaar schrapte Waqf zelf een lezing van een omstreden Saudische geestelijke. Dit keer zag de stichting daar geen heil in, omdat de gemeente haar verzoek onvoldoende onderbouwd zou hebben. De conferentie vindt volgens de stichting al 25 jaar plaats, 'zonder een enkele verstoring van de openbare orde'. Ook dit jaar zou er volgens directeur Nasr El Damanhoury geen onvertogen woord vallen. Alles wordt opgenomen en vertaald, zei hij deze week. Aan transparantie geen gebrek.

El Damanhoury vindt het gebiedsverbod voorbarig. "Door preventief in te grijpen probeert de burgemeester mensen te weerhouden om te spreken", zei de directeur dinsdag. "Hij moet juist wachten en luisteren naar wat ze zeggen."

Omdat de conferentie morgen al begint, heeft de rechter alleen het vonnis uitgesproken. De motivatie wordt binnen enkele weken bekendgemaakt.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Beeld anp
De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.Beeld anp

Den Haag kon niet ingrijpen

Een van de sprekers had al voor het begin van de rechtszaak afgezegd. Van twee anderen is het visum ingetrokken. De regering kan sinds vorig jaar weigeren om predikers die haatzaaien of discrimineren visa te verlenen, maar de geestelijken die in Eindhoven kwamen daar niet voor in aanmerking. Zij hebben een visa gekregen in andere landen in Schengenzone. Met die visa mogen ze ook naar Nederland komen. Wel heeft de regering die landen opgeroepen om de visa in te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden