Rechter dwingt Museumkaart om de privacy van een kaarthouder op te heffen

Beeld ANP

De privacy moet soms wijken voor het belang van de fiscus, zegt de rechter in een zaak rond de museumkaart.

De stichting Museumkaart moet de Belastingdienst informeren over de museumbezoeken van een kaarthouder. De fiscus wil controleren of die persoon in Nederland woont, maar de stichting weigerde de gegevens op te sturen, omdat dat de privacy zou schenden. De rechter oordeelt nu dat het belang van belasting heffen zwaarder weegt dan het belang museumbezoek privé te houden.

De Belastingdienst heeft toegang tot een grote berg data om te controleren of burgers en bedrijven wel eerlijk zijn in hun aangifte. Zo krijgt ze gegevens doorgestuurd van werkgevers en banken. Vindt een inspecteur het van belang, dan kan hij ook informatie opvragen bij allerlei organisaties. Wettelijk zitten daar weinig beperkingen aan.

Systematisch grasduinen

Nu heeft de rechter wel wat kaders gesteld. Zo zag de Belastingdienst in de zogenoemde ANPR-camera’s boven de weg, die kentekens van alle passerende auto’s registreren, eerder een handige manier om te controleren of leaserijders teveel privékilometers reden. De Hoge Raad vond dat de fiscus zo systematisch aan het grasduinen was in de data van wel heel veel mensen en concludeerde dat dit niet de bedoeling is van de Wet inzake Rijksbelastingen. 

Het geval van de Museumkaart is anders, vindt de Amsterdamse rechtbank. Nu is de Belastingdienst uit op informatie van een specifieke kaarthouder. Gegevens over welke musea die persoon – hij of zij is anoniem gebleven – sinds 2014 heeft bezocht, kunnen duidelijkheid verschaffen over het eventuele verblijf in Nederland en dus over de vraag of hij of zij belastingplichtig is. De kaart geeft gebruikers toegang tot vierhonderd musea in Nederland.

Het argument van de stichting Museumkaart dat mensen, nu de fiscus toegang heeft tot de informatie, minder geneigd zullen zijn een kaart aan te schaffen, veegt de rechter van tafel. Aannemelijk is dat niet. De stichting heeft nu twee weken de tijd om met de gegevens over de brug te komen. Doet ze dat niet, dan volgt een boete van 5000 euro per dag.

Lees ook: 

Hoeveel data mag de Belastingdienst opvragen? 

Het systematisch verzamelen en bewaren van beelden van camera’s langs de Nederlandse snelwegen gaat te ver, blijkt uit een arrest van de Hoge Raad . 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden