Rechter: dwing importeurs tot stoppen met fout hout

Opslag voor FSC hout.Beeld ANP XTRA

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) moet van de rechtbank in Amsterdam met dwangsommen zes Nederlandse houthandelaren dwingen geen illegaal hout meer te importeren uit het Amazonegebied.

Dat is de uitspraak in een langlopende zaak van Greenpeace tegen de NVWA. De milieuorganisatie vindt dat de toezichthouder wetgeving tegen de handel in illegaal hout niet heeft uitgevoerd door niet op te treden tegen de zes houtbedrijven. De rechter is het daar mee eens.

De zaak loopt al sinds mei 2014. In dat jaar diende Greenpeace bij de rechtbank een eerste verzoek in bij de NVWA om een dwangsom op te leggen aan de bedrijven, die volgens de organisatie illegaal hout uit Brazilië hadden ingevoerd in Nederland.

Dwangsom

Het gaat om bedrijven uit Helmond, Den Haag, Grou, Almere, Soest, Den Ilp en Bodegraven. Eén van de firma’s bestaat inmiddels niet meer. Uit onderzoek van Greenpeace bleken Nederlandse importeurs zonder goede controle hout te verhandelen van illegale kap uit de Amazone. In 2017 oordeelde de Rechtbank Amsterdam al dat Greenpeace terecht om handhaving had gevraagd. De NVWA weigerde dwangsombesluiten te nemen en daarom stapte advocaat Rogier Hörchner van Greenpeace opnieuw naar de rechter.

De rechtbank geeft de organisatie opnieuw gelijk. Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland: “Het is triest dat de rechter Nederland aan haar Europese verplichtingen moet houden, zeker in zo’n belangrijke zaak als het behoud van het Amazone regenwoud.”

Lees ook:

Rechter: NVWA treedt te slap op tegen illegaal hout

De voedsel- en warenautoriteit hanteerde in 2017 onterecht coulance bij de bedrijven die illegaal hout importeren.

Nederland wast fout hout uit Maleisië groen

De Nederlandse overheid heeft Maleisisch hout duurzaam verklaard, maar inheemse volken zijn de dupe, aldus in 2017, Leo van der Vlist, directeur Nederlands Centrum voor Inheemse Volken.

Fout met hout uit Kameroen

Een Nederlands bedrijf is aangepakt voor de import van hout uit Kameroen waarvan niet kan worden bewezen dat het legaal is gekapt. Het is een van de eerste zaken in Europa sinds in 2013 de regels zijn aangescherpt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden