Rechter Corsica handhaaft boerkini-verbod

Een moslima in boerkini aan het strand. Beeld ANP
Een moslima in boerkini aan het strand.Beeld ANP

De plaatselijke rechter van Corsica vindt het verbod op islamitische badkleding aan het strand geoorloofd, terwijl de Franse Raad van State het boerkini-verbod aan de Côte d'Azur juist ongeldig verklaarde.

redactie

In de badplaats Sisco onstond half augustus een gevecht tussen zo'n 500 mensen. De boerkini vormde daar een aanleiding voor, vindt de rechter in Bastia op Corsica. Daarom staat de burgemeester volgens hem in zijn recht om de boerkini van het strand te weren.

"In de specifieke omstandigheden kunnen risico's ontstaan die de openbare orde kunnen verstoren en het is aan de burgemeester om deze te voorkomen," luidt de uitspraak van de rechter. Ordeverstoring weegt volgens hem in dit geval zwaarder dan persoonlijke vrijheid.

De hoogste Franse rechter besloot eind augustus juist dat het boerkini-verbod in Villenueve-Loubet, een plaats aan de Côte d'Azur, in strijd is met individuele vrijheden binnen de Franse Republiek. De zaak werd aangespannen door de Franse Liga voor de rechten van de mens.

De Liga gaat ook de uitspraak van de Corisicaanse rechter aanvechten. Volgens de organisatie is er geen duidelijk verband tussen de verstoring van de openbare orde en het dragen van een boerkini. Die zou ontstaan zijn doordat badgasten foto's maakten van een islamitisch stranduitje, waarbij vrouwen in boerkini te water gingen.

Discussie
De afgelopen maand leidde de ban op de boerkini over heel de wereld voor discussie. Zo vindt Trouw-columnist Ger Groot dat Frankrijk geen idee meer heeft wat de scheiding tussen kerk en staat nu echt betekent. "Ach, waar is het lucide en rationele Frankrijk van Voltaire gebleven? Het Frankrijk dat scherp wist te analyseren en logisch na te denken," vraagt hij zich af.

Ook liet de bedenkster van de boerkini van zich horen. Volgens de Aheda Zanetti, een Australische ontwerper, is de bedekkende badkleding juist bedoeld om de integratie en het samengaan van verschillende culturen te bevorderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden