Rechter: Cito-uitslagen mogen openbaar worden gemaakt

De Citoscores mogen openbaar worden gemaakt. Het gaat om de gemiddelde scores van scholen tussen 2009 en 2012, zo bepaalde de rechter gisteren. De scores van individuele leerlingen worden niet bekendgemaakt.

Bijna alle leerlingen in groep acht van de basisschool maken deze toets. Mede op basis van het resultaat wordt bepaald naar welk niveau middelbare school ze gaan.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) betreurt de uitspraak van de rechter en kondigde meteen aan haar leden te adviseren andere toetsen dan Cito te gaan gebruiken. Eerder stelde de AVS dat 60 procent van de schoolleiders dat zou overwegen. "Het dient geen enkel maatschappelijk belang om de Citoranglijsten openbaar te maken", aldus AVS-voorzitter Ton Duif. "Ouders moeten vooral niet op dit soort lijstjes afgaan, het zegt niets over de kwaliteit van de school."

Ook de PO-Raad (de verenigde basisschoolbesturen) reageerde teleurgesteld over de rechterlijke uitspraak. Ze stelde niet tegen transparantie te zijn, maar wel voor ranglijstjes die een verkeerd beeld geven van de echte kwaliteit van scholen. "De uitslag van de Citotoets is een momentopname, het zegt lang niet alles over de kwaliteit van een leerling of een school."

De discussie over de eindtoetsgegevens ontstond nadat RTL Nieuws staatssecretaris Dekker (onderwijs) in januari via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om de gegevens had gevraagd. Dekker zag daar geen probleem in, waarop 120 schoolbesturen naar de rechter stapten. Zij vrezen dat 'appels met peren' zullen worden vergeleken en dat ouders de scores gaan gebruiken als een soort ranglijst.

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden