Rechter buigt zich over lot illegaal boek van Hermans

AMSTERDAM (ANP) - Vijf boekverkopers in Amsterdam vinden dat de rechter moet uitmaken of ze een illegale uitgave met werk van de vorig jaar overleden schrijver W. F. Hermans mogen verkopen. De boekhandelaren wijzen een schikkingvoorstel van de weduwe van Hermans af.

Enkele maanden geleden werd op last van de Amsterdamse rechtbank beslag gelegd op 'Sterfboek', waarin niet eerder gepubliceerde foto's, tekeningen, brieven en een gedicht van Hermans waren opgenomen. Zijn weduwe had geen toestemming gegeven voor publicatie. Het boek was voor ruim dertig gulden te koop bij Het Martyrium, Allert de Lange, Athenaeum, Scheltema Holkema Vermeulen en De Standaard.

Namens haar advocaat mr. S. Klos, deed mevrouw Hermans onlangs een voorstel tot schikken: het betalen van 750 gulden en inbeslagname van de resterende exemplaren het boek. Bij Het Martyrium liggen er nog acht. De boekwinkels willen om principiële redenen niet schikken. Ze voelen zich niet verantwoordelijk voor wat ze verkopen. 'Sterfboek' is uitgegeven door T. Luiken, die ook de WFH Verzamelkrant uitgeeft. Luiken heeft eerder zonder toestemming werk van Hermans gepubliceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden