Rechter beslist of actiegroep het 'heilig moment' op de Dam mag verstoren

Rogier Meijerink.Beeld rv

Vanmiddag beslist de rechtbank of de gemeente Amsterdam gelijk had toen ze een lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking op de Dam verbood.

"Zonder rel geen debat." Actievoerder Rogier Meijerink wil hoe dan ook tijdens de Nationale Herdenking, morgenavond iets om acht uur op de Dam in Amsterdam, zijn lawaaidemonstratie houden. De rechter beslist vanmiddag of de gemeente die terecht verboden heeft. 

Meijerink van de actiegroep #Geen4MeiVoorMij denkt niet dat de rechter de demonstratie kan verbieden. Hij wil vlak voor de herdenking het luchtalarm laten klinken. Hij verwacht een paar honderd actievoerders. "Het is lastig te zeggen hoeveel precies, omdat het evenement steeds door Facebook verwijderd wordt."

#Geen4MeiVoorMij vindt dat Nederland op 4 mei oorlogsmisdadigers herdenkt, omdat tijdens Dodenherdenking ook de Nederlandse militairen herdacht worden die vochten in Nederlands-Indië. Bovendien, vindt de groep, moet Nederland ook de slachtoffers herdenken die in de voormalige kolonie omkwamen door Nederlands optreden.

'Respectloos en strafbaar'

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam heeft de demonstratie verboden. De actiegroep is op een ander moment wel welkom op de Dam, maar de Dodenherdenking is volgens de burgemeester een heilig moment. "Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar." 

De gemeente, politie en Openbaar Ministerie beschouwen de demonstratie als een openbare ordeverstoring, licht een woordvoerder van de burgemeester toe. "Demonstreren op de Dam tijdens de Nationale Herdenking is gevaarlijk. Dat kan leiden tot wanordelijkheden en paniek."

De gemeente zet volgens de woordvoerder alle middelen voorhanden in voor een veilige herdenking. Om welke maatregelen het gaat, kan hij niet zeggen. Acht jaar geleden veroorzaakte een man grote paniek door tijdens de Nationale Dodenherdenking te schreeuwen. Deze Damschreeuwer kreeg door de rechter een gebiedsverbod opgelegd voor de daarop volgende herdenkingen.

Niet-witte levens

De voorgenomen demonstratie roept veel weerstand op. Meijerink, die vaker in het nieuws kwam als kraker en actievoerder, krijgt op Facebook onbehouwen en schofterige reacties, zegt hij. Ook zegt hij doodsbedreigingen te ontvangen. Hij weet niet of hij daarvan aangifte gaat doen.

De herdenking van 4 mei werd in het leven geroepen om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 1961 werden aan het memorandum ook de Nederlandse militairen toegevoegd die omkwamen nadat ze werden uitgezonden naar conflictgebieden in het buitenland.

#Geen4MeiVoorMij voert aan dat ook de omgekomen bewoners van de voormalige koloniën Nederlanders waren. Meijerink: "Nederland heeft de eigen bevolking daar vermoord. Die slachtoffers worden niet herdacht." Omdat Nederland uitgezonden militairen herdenkt, worden personen die zich schuldig maakten aan oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië wel herdacht, zegt hij. 'Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland', schrijft de actiegroep op Facebook.

Geen gesprekspartner

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt de oproep tot een lawaaidemonstratie respectloos. #Geen4MeiVoorMij plaatst zich met de strafbare oproep buiten het maatschappelijk debat, vindt het comité, en daarom is de groep geen gesprekspartner. Een woordvoerder zegt dat het comité gedurende het hele jaar spreekt met allerlei groepen over de invulling van 4 mei. "Ook met de Indonesische gemeenschappen."

De slachtoffers in Nederlands-Indië tijdens de oorlog waren Nederlandse staatsburgers, stelt het comité. Daarom worden ook zij herdacht, al staat dit niet expliciet vermeld in het memorandum. De burgers die om het leven kwamen tijdens de politionele acties tussen 1945 en 1951 worden niet herdacht. "We leven mee met deze groep oorlogsslachtoffers. Op dit moment echter herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking de Nederlandse slachtoffers."

Een werkgroep binnen het comité denkt na of de dekolonisatie in de toekomst ook een thema kan zijn bij de herdenkingen.

Lees ook:
Mooi toch, een boefje dat een kort geding aanspant om boe te mogen roepen
Van democratie, schrijft Sylvain Ephimenco, kun je heel vrolijk worden. Bijvoorbeeld als kraker Rogier zich keurig van democratische instrumenten bedient om de meest krankzinnige eis te stellen.

Gekrakeel rond de Dodenherdenking, daar houden Nederlanders van
Straks breken die twee minuten stilte weer aan en dus is er nu wat herrie in de tent, schrijft Stevo Akkerman, het hoort allebei bij de traditie van 4 mei. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden