Rechter beschermt asielzoekster

RIJSBERGEN - Een op straat gezette 71-jarige zieke asielzoekster uit Oezbekistan is door de Haagse rechter in bescherming genomen. De rechters gelastten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) de vrouw op te vangen, ten minste tot de uitspraak in hoger beroep op haar asielaanvraag.

De vrouw die moeilijk ter been is, werd gistermiddag door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op straat gezet, nadat haar asielverzoek was afgewezen. Haar advocaat, mr. J. Tegenbosch, had de rechtbank gevraagd maatregelen te nemen. Pogingen van VluchtelingenWerk om de vrouw onder te brengen, waren mislukt.

De 71-jarige Sarkisian is sinds een maand in Nederland. Vanwege hartklachten verbleef ze een week in het Sint Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk en daarna in het tentenkamp te Ermelo. De leiding achtte het echter niet verantwoord de vrouw daar te huisvesten en stuurde haar door naar het aanmeldcentrum in Rijsbergen.

Daar werd haar asielverzoek ongegrond verklaard, omdat de situatie in Oezbekistan niet onveilig zou zijn voor haar, hoewel ze zelf stelde als Armeense ernstig gediscrimineerd te worden. Haar raadsman tekende beroep aan tegen de beslissing van de IND. Die zaak dient eind volgende week.

Een GGD-arts die haar onderzocht, concludeerde dat de vrouw weliswaar onder medische behandeling moet blijven, maar achtte haar wel in staat om per vliegtuig te reizen. De IND besloot geen gebruik te maken van een artikel uit de vreemdelingenwet, waarbij uitzetting om medische redenen achterwege blijft. Op grond hiervan weigerde ook het Coa haar aanvankelijk toegang tot de opvang.

De Haagse rechtbank vond de situatie echter dermate schrijnend, dat zij na spoedberaad mondeling besloot het Coa te dwingen Sarkisian alsnog op te vangen. Medewerkers van VluchtelingenWerk in Rijsbergen hebben de vrouw vervolgens opgehaald bij het NS-station in Breda. Gisteravond verbleef de Armeense weer in het aanmeldcentrum. Vandaag wordt ze overgebracht naar een opvangcentrum, waar ze in elk geval mag blijven tot de rechtszaak volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden