Rechter beëindigt ban op boerkini

Islam | De Franse Raad van State vindt het verbod op het dragen van een boerkini een illegale aantasting van de vrijheid.

Kun je een boerkini verbieden omdat je vreest dat die onrust veroorzaakt op het strand? De Conseil d'État, de Franse Raad van State, meent van niet. De uitspraak is de jongste aflevering in een zomerserie die tot in de Franse regering diepe verdeeldheid zaait.

De Conseil d'État oordeelde gisteren over een boerkini-verbod op het strand van het plaatsje Villeneuve-Loubet aan de Côte d'Azur. Volgens de uitspraak is deze verordening een 'zware, duidelijk illegale aantasting van de bewegingsvrijheid, de gewetensvrijheid en de persoonlijke vrijheid'.

De vereniging voor mensenrechten LDH en het Comité tegen islamofobie in Frankrijk (CCIF) reageerden verheugd. Zij hadden de zaak bij de Raad van State aangespannen, nadat zij eerder ongelijk hadden gekregen van een rechter in Nice.

De uitspraak van de raad heeft ongetwijfeld gevolgen voor de 29 andere kustgemeenten die de boerkini in de ban deden. Alle burgemeesters motiveerden hun verbod geheel of gedeeltelijk met het argument dat allesverhullende badkleding agressie op kan roepen in een land dat is getroffen door een ongekende golf van islamitische terreur.

De burgemeesters kunnen nu kiezen: of hun verordening intrekken of een procedure afwachten waarbij de kans levensgroot is dat zij in het stof zullen bijten. Alleen wie aantoont dat de openbare orde gevaar loopt, kan zijn verbod overeind houden.

Het boerkini-feuilleton is ontaard in een schertsvertoning, zo is de teneur in de Franse media. Tot nu werden maar in vier gemeenten boetes uitgedeeld. Volgens een rondgang van de krant Le Monde gingen 32 badgasten op de bon. 'Zijn we allemaal gek geworden?' zo vroeg bijvoorbeeld de krant Le Parisien zich af in een commentaar. Het spektakel op de stranden herinnert commentator Guillaume Tabard van de rechtse Le Figaro aan de films van Louis de Funès als gendarme in Saint-Tropez uit de jaren zeventig. Hierin slingert een agent nudisten op de bon. Het verschil: toen werd er nog gelachen, nu niet meer.

Maar wie concludeert dat de boerkini een kwestie van niets is, omdat er maar zo weinig van zijn, vergist zich. Net als eerder bij een hevig debat rond de vraag of moslimleerlingen halal moeten kunnen eten in de schoolkantine, stelt de boerkini de vraag naar de plaats van de islam in Frankrijk.

Onlangs riep president François Hollande zelfs een commissie in het leven voor de 'islam in Frankrijk'. De voorzitter, de socialistische coryfee Jean-Pierre Chévènement, liet ¿ tot grote woede van onder andere het comité tegen islamofobie ¿ weten dat het huidige Frankrijk behoefte heeft aan een discrete islam.

Leidden de halal-menu's vorig jaar tot grote verdeeldheid op rechts, de boerkini blijkt een ware splijtzwam op links. Plotseling zijn de schijnwerpers gericht op een al langer bestaande tweedeling tussen aanhangers van een strikte scheiding van wereldse en religieuze zaken en de pleitbezorgers van ruimhartige tolerantie. De eerste groep wordt aangevoerd door premier Valls, die de verboden steeds heeft gesteund. De multiculturalisten hebben een stem met de minister van onderwijs, Vallaud-Belkacem.

Vallaud-Belkacem, van Tunesische komaf, viel Valls donderdag frontaal aan: "Niets wijst op een verband tussen terrorisme, Islamitische Staat en badkleding."

De volgende ronde in het islamdebat dient zich al weer aan. Terwijl de socialisten ruzie maken, regent het in de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains voorstellen om de islam tot bescheidenheid te dwingen. Sommigen pleiten voor een landelijk totaalverbod op de boerkini, en voor een verbod op de hoofddoek in alle openbare gebouwen. Onder hen Nicolas Sarkozy, die weer presidentskandidaat is. Hij wil de hoofddoek op de universiteit verbieden. Frankrijk staan, met de presidentsverkiezingen volgend jaar voor de boeg, nog heel wat verhitte debatten te wachten.

In het kort

Eerder kregen organisaties die van het verbod af wilden nog ongelijk van de rechter in Nice

Achter de boerkini-kwestie gaat de vraag schuil naar de plaats van de islam in Frankrijk

De zaak verdeelt politiek links tot op het bot

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden