Opvang

Rechter: Almere moet Somalisch gezin opvangen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Almere moet een Somalisch-Nederlandse gezin dat in juli terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk opvang verlenen. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht vrijdag.

De rechter beroept zich op het internationale verdrag over kinderrechten, dat Nederland heeft ondertekend. Daarin staat onder meer dat kinderen recht hebben op een dak boven hun hoofd.

Het gezin met vier jonge kinderen zwierf sinds eind juli langs verschillende adressen, omdat het niet werd toegelaten tot de maatschappelijke opvang in Alphen aan den Rijn, Leiden en Almere. Het gezin woonde tien jaar in Birmingham, vertelde moeder Khadra vrijdag in Trouw, maar besloot terug te keren naar Nederland. De vrouw bij wie zij dachten terecht te kunnen, zou op het laatste moment besloten hebben dat zij het gezin toch geen onderdak wilde verlenen.

Er zijn meer gezinnen zoals dat van Khadra. Van de Somalische Nederlanders die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk klopt een deel bij de gemeente of maatschappelijke opvang aan voor huisvesting. Maar volgens gemeenten zijn zij net als alle andere Nederlanders zelf verantwoordelijk voor een woning en werk. Gemeenten benadrukken dat de nachtopvang of daklozenopvang in principe niet bedoeld is voor mensen die zelfredzaam zijn en die zelf besluiten terug te keren naar Nederland.

Lees ook:

Uit Engeland teruggekeerde Somaliërs belanden hier op straat
Somalische Nederlanders keren terug uit het Verenigd Koninkrijk, maar kunnen niet rekenen op opvang of een woning. ‘Ze zijn slecht voorbereid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden