Rechten voor jeugd in handvest

Vrijheid van meningsuiting was het thema op de bevrijdingsfestivals. Het jeugdforum van de Europese gemeenschap greep deze 5 meivieringen aan om alle jongeren in Europa op te roepen om voor hun rechten op te komen.

Op zes van de negen bevrijdingsfestivals waren daarom jongeren van verschillende organisaties aanwezig om leeftijdsgenoten het Jongerenrechten Handvest uit te delen. Bregje Hamelynck, lid van '31 (een vereniging waarin heel veel verschillende jongerengroeperingen zich hebben gebundeld): "Weet wat je rechten zijn en eis dat je ze krijgt!"

Het Handvest is bedoeld voor mensen van vijftien tot en met vijfentwintig jaar. Er staat bij voorbeeld in geschreven dat jonge mensen recht hebben op informatie over onderwijs. Dat zij het recht hebben om een beroepsopleiding te volgen die hen interesseert en dat zij niet zomaar voor zo'n opleiding mogen worden afgewezen. Ook staat er in dat jongeren recht hebben op een schoon milieu en hebben op goede gezondheidszorg. In totaal staan er zesendertig rechten beschreven. Bregje: "We hebben ervoor gekozen om het handvest uit te delen omdat die rechten prima aansluiten op de thema's van de Bevrijdingsfestivals. Die vieringen gaan altijd over de grondrechten van de mens. Het handvest gaat over grondrechten van jongeren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden