'Rechtbanken EU en VS beknotten religievrijheid'

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Als Europese en Noord-Amerikaanse rechters moeten kiezen tussen godsdienstvrijheid en gelijkheid, gaan ze vaak voor die laatste. Religie delft het onderspit, waarschuwt Oxford-filosoof Roger Trigg in een nieuwe studie.

Robin de Wever

Trigg, die een religie-instituut van de universiteit van Oxford leidt, baseert zich op onderzoek van een aantal praktijkgevallen. Zijn boek Equality, Freedom and Religion ('Gelijkheid, Vrijheid en Geloof') verschijnt deze week. Volgens Trigg slagen rechters er niet altijd in om grondrechten in balans te brengen. De omvang van het probleem is overigens onbekend.

Op de Oxford-website illustreert hij de botsing aan de hand van een zaak rond een Britse ambtenaar van de burgerlijke stand. Zij weigerde vanwege haar geloofsovertuiging om geregistreerde partnerschappen te sluiten - ongeveer zoals 'weigerambtenaren' dat in Nederland doen.

Voorrang
'Dit probleem had makkelijk opgelost kunnen worden door collega's dergelijke ceremonies te laten uitvoeren. Toch kreeg 'respect voor gelijkheid' hier voorrang op 'de vrijheid van geloofsopvattingen.' Grondrechten moeten op gelijke voet staan, meent Trigg. 'Uiteindelijk moet een rechter in zijn oordeel alle rechten meewegen.'

Ook constateerde hij dat rechters regelmatig oordelen over de aard van bepaalde religies. Een medewerker van vliegmaatschappij American Airlines kreeg te horen dat het dragen van een kruis niet 'centraal staat' in het christelijk geloof. Het is niet aan rechters om daarover te oordelen, meent Trigg. De rechterlijke macht gaat nu soms op de stoel van de dominee of de pastoor zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden