Rechtbankdossiers 17e-eeuws Amerika teruggevonden

Studenten hebben in Boston, Massachusetts (VS) de originele dossiers teruggevonden van een rechtbank uit de 17de eeuw. Historici hopen nu nog meer inzicht te krijgen in de processen van die tijd, waarin de bijbel nog zwaar op de rechtspraak drukte en mensen werden veroordeeld wegens hekserij.

Van de twee boeken, die lopen van 1673-1695, was een overgeschreven versie bekend die aan het begin van deze eeuw was gemaakt. Omdat er bij het kopiëren mogelijk details verloren zijn gegaan of bewust weggelaten, zullen de originelen aan een minutieus onderzoek worden onderworpen. John Demos, professor aan de Yale universiteit in New Haven, Connecticut, zegt dat vooral de citaten in de boeken een goede indruk geven van het leven in de toenmalige Massachusetts Bay Colony. “Soms hoor je de mensen spreken, wanneer zij worden aangehaald”, aldus Demos. De hoogleraar publiceerde al eerder over de rechtspraak in New England, een van de gebieden van Amerika die het eerst werden gekoloniseerd.

In de dossiers wordt onder meer het geval beschreven van Sarah Wardwell, een weduwe uit Andover die in 1693 als heks werd veroordeeld, omdat zij een pact met de duivel zou hebben gesloten. Een zekere Hannah Newell uit Roxbury werd schuldig bevonden aan overspel en zou 15 zweepslagen krijgen, tenzij ze een boete van 10 pond - in die tijd veel geld - zou betalen. Hugh Stone uit Andover meldde zich bij de rechtbank met de mededeling dat hij zijn vrouw had vermoord. Acht dagen later werd Stone geëxecuteerd.

Richard Rouse, de ambtenaar bij het hooggerechtshof in Boston die de boeken in zijn archief bleek te hebben, vindt dat de gerechtelijke documenten veel zeggen over de dagelijkse problemen uit de koloniale tijd. “Dit zijn de mensen over wie ze Pocahontas-films maken”, aldus Rouse. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden