Update

Rechtbank: Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd

Yuri van Gelder in de rechtbank in Arnhem.Beeld anp

Turner Yuri van Gelder hoeft niet meer te hopen op een plaats in de finale van de ringen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat hij vandaag had aangespannen. De rechter oordeelde dat sportkoepel NOC-NSF hem terecht naar huis had gestuurd.

Het oordeel van de rechter kwam naar buiten via een zogeheten kop-staartvonnis. Dat betekent dat een motivatie voor de uitspraak nog niet wordt gegeven. "Het uitgewerkte vonnis komt in de loop van de week openbaar", aldus de rechtbank.

Via het kort geding hoopte Yuri van Gelder alsnog terug te kunnen keren naar Rio, om daar deelname aan de olympische finale op de ringen te kunnen afdwingen. Ook eiste hij een eersteklas- of businessclassticket terug naar Rio, en een dwangsom van 150 duizend euro.

Cor Hellingman, de advocaat van Van Gelder, zei in een verklaring na afloop van de zitting dat Van Gelder niet in beroep gaat. "Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld. Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund."

De kans dat Van Gelder nog mee mocht doen in de finale van maandag was sowieso al klein. Zijn plek is inmiddels al vergeven. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues is zijn vervanger.

Het NOC-NSF reageerde kort op de uitspraak. "Dit betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen'', luidde de korte schriftelijke reactie.

'Ware kampioen'
"Yuri is de ware kampioen", advocaat Hellingman, zijn betoog voor de rechter. "Hij is fit en zal er alles aan doen om maandag te turnen."

Volgens Hellingman heeft de turner vier tot vijf biertjes gedronken in het Holland Heineken House. Daarna heeft hij zijn vriendin en collega-turner Jeffrey Wammes opgehaald bij een nachtclub. Even na vijven 's in de ochtend waren de twee turners terug in het olympisch dorp. Van Gelder miste de ochtendtraining de volgende dag.

De advocaat van het NOC*NSF, Harro Knijff, zei dat Van Gelder twee keer binnen 48 uur spoorloos was, waarvan een keer tijdens meerdere nachtelijke uren. De eerste keer was vorige week vrijdag. Dat was de avond voor hij moest turnen. Van Gelder ging toen zonder dat vooraf te laten weten zijn vriendin van het vliegveld ophalen.

De tweede keer was een dag later, toen kwam Van Gelder pas om 5.08 uur terug in het appartement. De volgende dag zou hij, op de vraag of het wel verstandig was om te gaan stappen, tegen zijn huisgenoten hebben gezegd dat hij daar "schijt" aan had.

Van Gelder met zijn advocaat Cor Hellingman.Beeld anp

Optelsom
De 33-jarige Van Gelder werd maandag, twee dagen na de gewraakte avond, naar huis gestuurd. Dat gebeurde op verzoek van zijn coach Bram van Bokhoven. Die zei vandaag in een interview met de Telegraaf dat de straf voor Van Gelder een 'optelsom' was. "Yuri heeft het die avond bont gemaakt, te bont. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Hij is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan."

Volgens de coach past het gedrag van de turner niet bij een topsporter met ambitie. "Het is een optelsom geweest. Het ongeoorloofd stappen, het drinken van alcohol, het laat thuis komen, het missen van een training - en dat allemaal, terwijl hij nog een finale voor de boeg heeft. Dat is voor mij heel zwaarwegend. Dat betekent dat je er niet het maximale uit gaat halen. In een olympische finale!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden