Rechtbank: Schiphol mag ganzen blijven vergassen

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

De rechtbank in Haarlem heeft gisteren besloten dat Schiphol mag doorgaan met het vergassen van ganzen in een gebied rond de luchthaven. Dit is gebleken uit een kort geding dat de Faunabescherming had aangespannen tegen de provincie Noord-Holland.

Het doden van de ganzen moet voorkomen dat de vogels botsen met vliegtuigen, die daardoor in de problemen kunnen komen. De maatregel staat in een convenant over het tegengaan van overlast door vogels op Schiphol dat onlangs werd getekend door staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu). Het vergassen is een van die maatregelen. De provincie gaf hier onlangs toestemming voor het vergassen van ganzen en dit begon maandag al.

De Faunabescherming had aangedragen dat het effectiever is om op de akkers rond Schiphol gewassen te telen waar ganzen niet van houden. Dan komen ze vanzelf niet meer. De rechtbank oordeelde echter dat dit op korte termijn niet helpt.

Bovendien moet men wachten op de medewerking van de boeren. Zij pachten de percelen van Schiphol en het Rijk. Maar volgens een vertegenwoordiger van Schiphol gaat het om langlopende contracten die niet zomaar opgebroken kunnen worden. In de contracten is de boeren geen enkele beperking opgelegd over het niet telen van bepaalde gewassen.

Volgens de Faunabescherming blijft het dan 'dweilen met de kraan open'. Zij stellen dat het onmogelijk is om alle ganzen te vangen. Zeker als de graanvelden aanwezig blijven, zullen de vogels naar de luchthaven blijven komen. Het risico op aanvaringen met vliegtuigen blijft daardoor aanwezig.

Staatssecretaris Atsma zei in april dat het aantal ganzen rond Schiphol sinds 2005 is vertienvoudigd. Het zijn er nu zo'n 50.000. Vorig jaar gebeurde het een paar honderd keer dat een vogel met een vliegtuig botste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden