Rechtbank: optreden agenten leidde wél tot dood Mitch Henriquez

Advocaat Richard Korver en nabestaanden van Mitch Henriquez, voor aanvang van de uitspraak in de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez.Beeld ANP

De twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn door de Haagse rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van zes maanden. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vindt de rechtbank dat het geweld van de agenten wél leidde tot de dood van Henriquez.

Henriquez kwam om het leven bij zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark in juni 2015. In een dronken bui riep hij bij het verlaten van een muziekfestival verschillende keren: ‘ik heb een vuurwapen’. Toen hij niet reageerde op waarschuwingen en verzoeken om door te lopen besloten agenten om hem aan te houden en bood hij daarbij heftig verzet. Er ontstond een geweldige worsteling waarbij agenten verschillende manieren gebruikten om Henriquez onder controle te krijgen.

Tijdens de rechtszitting bleek dat de agenten in hun pogingen om Henriques tot bedaren te brengen hem stokslagen op de benen gaven, een nekklem aanlegden, in het gezicht sloegen en pepperspray in zijn ogen smeerden. Toen Henriquez uiteindelijk was overmeesterd en geboeid, is hij in een politiebusje naar het ziekenhuis vervoerd waar hij een dag later overleed.

Doodsoorzaak

Hoewel volgens de rechtbank niet met zekerheid is vast te stellen wat exact de doodsoorzaak was, is wel duidelijk dat zonder dat geweld Henriquez nu nog zou leven. Zij vinden dat een combinatie van al het gebruikte geweld met ‘aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid’ tot de dood van de Arubaanse man leidde.

Bij de behandeling van de zaak vorige maand is lang gedebatteerd over de vraag of de nekklem fataal is geworden of niet. Drie pathologen verschilden daarover van mening. De eerste zei dat de nekklem wel de doodsoorzaak was, terwijl de andere twee pathologen het waarschijnlijker vonden dat er sprake was geweest van het zogeheten acuut stress syndroom dat optreedt bij een traumatische gebeurtenis.

Het Openbaar Ministerie volgde de redenatie van de twee laatste deskundigen en vonden de anoniem gebleven agenten wel schuldig aan mishandeling en niet aan doodslag. Het OM eiste geen straf, omdat werd gevonden dat DH01 en DH02, zoals zij tijden de rechtszaak heetten, al genoeg waren gestraft.

Lees ook: Mitch Henriquez overleden door acute stress? Kan niet, zeggen medici
Lees ook: Agenten voelden zich bedreigd door Mitch Henriquez

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden