Rechtbank Marseille sommeert bouwstop voor megamoskee

Impressie van hoe de moskee eruit moet gaan zien. Beeld
Impressie van hoe de moskee eruit moet gaan zien.

De megamoskee in het Franse Marseille voldoet niet aan alle planologische eisen. De bouw moet stopgezet, oordeelt een lokale rechtbank. Het godshuis zou gaan zorgen dat moslims niet langer samen hoefden te komen in garages en huiskamers.

Robin de Wever

De moskee schiet onder meer tekort in de parkeergelegenheid. Volgens de rechtbank maken de bouwers onvoldoende duidelijk hoe ze in 450 parkeerplaatsen willen voorzien. Inmiddels heeft het plan 18 maanden vertraging opgelopen. De toekomst van het 22 miljoen euro kostende project is nu onzeker, meldt AFP.

Het gebouw zou onderdak gaan bieden aan een forse gebedszaal, een koranschool, een bibliotheek, een restaurant en een theehuis. Volgens moslimleiders staat het symbool voor de erkenning van de forse lokale moslimgemeenschap.

Ondergrondse islam
Ook regeringspartij UMP toonde zich enthousiast. Yves Moraine, leider van de lokale UMP-afdeling, roemde in juli de toegankelijkheid van de moskee. Hij vindt het project beter dan 'een ondergrondse islam waarbij gelovigen in kelders moeten bidden.' President Sarkozy zou er ook zo over denken.

De architect heeft zich naar eigen zeggen verbaasd over de bezwaren. 'Ik vind het tamelijk bizar dat de bouw moet stoppen vanwege een parkeerplaats als we enkel proberen om de islam uit garages en van de straten te halen.'

Het extreemrechtse Front National is fel tegen de bouw. Volgens de partij staat de moskee symbool voor het oprukken van de wezensvreemde islamitische religie. Ook een groep stadsbewoners verzet zich fanatiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden