Rechtbank: isolement Chodorkovski onrechtmatig

(Novum/AP) - Een rechtbank in de Siberische stad Krasnokamensk heeft dinsdag de gevangen zittende voormalige olietycoon Michail Chodorkovski een morele overwinning bezorgd met de uitspraak dat hij eerder dit jaar ten onrechte in een isoleercel is gezet.

Chodorkovski, voormalig president-directeur van het olieconcern Yukos en ooit de rijkste man van Rusland, werd in januari vijf dagen in een isoleercel gezet omdat hij documenten van het ministerie van justitie over de rechten van gedetineerden in zijn cel had. Hij kreeg vorig jaar mei acht jaar gevangenisstraf op beschuldiging van fraude en belastingontduiking.

De rechtbank steunde de argumenten van de verdediging, dat Chodorkovski de documenten in zijn cel mocht hebben, omdat het gaat om publieke stukken die in de media zijn gepubliceerd.

De uitspraak heeft louter symbolische waarde. De directeur van de federale gevangenisautoriteit, Joeri Kalinin, zei dat Chodorkovski opnieuw in een isoleercel moet zitten, omdat een medegevangene vorige week tijdens zijn slaap zijn gezicht met een mes heeft bewerkt. Volgens Kalinin is isolement de enige manier om Chodorkovski's veiligheid te waarborgen.

Advocaten van Chodorkovski bevestigden dat hij na zo'n incident was opgenomen in het ziekenhuis van de gevangenis, 4.700 kilometer ten oosten van Moskou.

Chodorkovski's advocaten overwegen ook een klacht tegen het isoleren van hun cliënt omdat hij op een ongeoorloofde plek thee zou hebben gedronken. Volgens de advocaten gaat het er de justitiële autoriteiten in werkelijkheid om ervoor te zorgen dat Chodorkovski zoveel overtredingen van de gevangenisregels begaat dat hij niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Het proces tegen Chodorkovski is volgens veel waarnemers doorgestoken kaart geweest. Het Kremlin zou uit zijn geweest op de rijkdommen van Yukos en de oliemagnaat hebben willen straffen voor diens politieke stellingname en aspiraties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden