Rechtbank: Geen uitlevering Turkije na couppoging

Voordat Nederland verdachten overdraagt is meer onderzoek nodig naar Turkse gevangenissen,

Een 43-jarige man die is veroordeeld voor drugshandel mag van de rechtbank in Amsterdam nog niet worden uitgeleverd aan Turkije. Eerst moet worden onderzocht onder welke omstandigheden de Turk daar vast komt te zitten.

De rechtbank heeft dit minister Ard van der Steur (VVD, veiligheid en justitie) gisteren laten weten. Het betreft een advies. Van der Steur moet nu beslissen of hij de man alsnog wil terugsturen naar Turkije.

Ayhan S. kreeg in 2007 een gevangenisstraf van negen jaar en twee maanden opgelegd voor de handel in xtc. Turkije wil dat hij het laatste deel van zijn straf daar komt uitzitten.

Maar de Amsterdamse rechtbank, zo staat in het vonnis, 'is het niet ontgaan dat na de mislukte staatsgreep van vorige maand door de regering van dat land verstrekkende maatregelen zijn getroffen om de schuldigen op te sporen, te arresteren en te bestraffen'.

Rechters, aanklagers, onderwijzers en wetenschappers zijn geschorst, ontslagen of zelfs vastgezet. President Recep Tayyip Erdogan heeft de noodtoestand afgekondigd en in feite het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) buiten werking gesteld.

De rechtbank in Amsterdam is er niet van overtuigd dat de man in Turkije onder fatsoenlijke omstandigheden wordt gedetineerd. De vraag is ook of de Turk daar langer vast komt te zitten dan de periode waarvoor hij veroordeeld is. Het uitleveringsverzoek is hier onduidelijk over.

Minister Van der Steur kan nog niet op het advies reageren, zegt zijn woordvoerder. Ayhan S. heeft eerst twee weken de tijd om het besluit van de rechtbank aan te vechten bij de Hoge Raad. De kans dat de man dat doet is aannemelijk, omdat de rechtbank de uitlevering in principe niet ontoelaatbaar acht. De Turk had daar wel om gevraagd.

Het is niet de eerste keer sinds de couppoging dat Nederlandse rechters zich uitlaten over de situatie in Turkije. De Amsterdamse rechter-commissaris Ronny van de Water liet in NRC Handelsblad weten dat hij voorlopig geen Turkse rechtshulpverzoeken meer in behandeling neemt, uit solidariteit met zijn gearresteerde collega's. "Het is onacceptabel dat Turkse rechters en bloc de schuld krijgen voor het steunen van een staatsgreep."

De Raad voor de rechtspraak liet in een reactie weten 'begrip te hebben voor de zorgen die onder rechters leven. Het is aan individuele rechters te beslissen over uitlevering of rechtshulp aan Turkije, en dat oordeel goed te motiveren'.

Ook op het ministerie van veiligheid en justitie bestaat bezorgdheid over de Turkse rechtsgang en detentieomstandigheden.

Eind vorige maand is een uitleveringszaak aangehouden op verzoek van de Nederlandse staat. In dit geval was het de bedoeling dat het strafproces in Turkije wordt voorgezet. Nederland is er niet van overtuigd dat deze verdachte op dit moment een eerlijk proces krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden