Rechtbank doet uitspraak over ongeval Amercentrale

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag uitspraak gedaan over het ongeval in de Amercentrale in Geertruidenberg. Vijf onderhoudsmedewerkers kwamen daar op 28 september 2003 om het leven toen een steiger instortte.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de ontwerper van de steiger, twee steigerbouwbedrijven en de hoofdaannemer schuldig aan het ongeval.

Officier van justitie Donker eiste tegen de 34-jarige Belgische steigerontwerper M.S. een jaar onvoorwaardelijke celstraf, wegens dood door schuld. De aanklager neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij zich gedurende het langdurige proces voor de rechtbank nooit heeft laten zien. Volgens zijn advocaat was S. daar niet toe in staat.

Illegale werknemers

Tegen steigerbouwers Hertel uit Rotterdam en Albuko uit het Belgische Wijnegem eiste het OM een geldboete van bijna een half miljoen euro per bedrijf. Het gaat in beide gevallen om een bedrag van 450.000 euro wegens dood door schuld en overtreding van de wet economische delicten.

Daarnaast eiste het OM nog eens 29.000 euro van Albuko en 18.000 euro van Hertel wegens overtreding van de arbeidstijdenwet en het in dienst hebben van twee illegale werknemers.

De laagste eis was er voor hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom: 45.000 euro.

Fout op fout

Volgens aanklager Donker heeft het ongeval alleen kunnen gebeuren door dat er ,,fout op fout is gestapeld''. De steiger was 65 meter hoog, met het onderstel erbij gerekend zelfs 77 meter. Naast een fout ontwerp zijn er fouten gemaakt bij de bouw en was er sprake van haperend toezicht en handhaving, aldus Donker.

De advocaten van de verschillende partijen legden de schuld bij elkaars cliënten, en daarnaast bij energiebedrijf Essent, die eigenaar is van de Amercentrale. Essent had opdracht gegeven de stoomketel schoon te maken. De slachtoffers waren twee Amerikaanse lassers en drie Turkse gritspuiters. Drie andere werknemers liepen zwaar lichamelijk letsel op.

Het OM beslist na het vonnis van de rechtbank of Essent ook nog wordt vervolgd in deze zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden