Rechtbank doet het digitaal

Aantijgingen ex-mensensmokkelaar tegen Sister P. worden niet zomaar aanvaard

ROTTERDAM - Demonstratief draait rechtbankpresidente mr. J. Hofmeijer haar laptop in de richting van de verdachte, de vermeende mensensmokkelaarster Sister P. ,,Heeft u dit briefje ooit gezien?'', vraagt ze.

Dat de Chinese ontwijkend antwoord geeft, hindert niet. De rechtbank in Rotterdam gaat digitaal. Het hele dossier over de Chinese smokkelbende staat op cd-rom. De drie rechters, officier van justitie en raadsvrouw kijken mee op het beeldscherm.

Het openbaar ministerie is apetrots op het digitale dossier dat voor het eerst in een megastrafproces wordt gebruikt. De raadslieden zijn gereserveerder. Als mr. L. van Walree en mr. G. van der Hardt Aberson hun twijfels uiten over de volledigheid van het dossier, reageert officier van justitie, mr. M. Verwiel geprikkeld. ,,Ik heb u maanden geleden gevraagd ons te wijzen op eventuele tekortkomingen. Waarom komt u daar nu pas mee?'' En haast zich te melden dat de cd-rom slechts een ondersteuning is van het metershoge papieren dossier.

Maar inhoudelijk plaatsen de raadslieden ook vraagtekens bij het dossier. Om de sleutelrol van hoofdverdachte Jingping C., alias Sister P. te accentueren, heeft het OM de zaak tegen haar uitgebreid met vijftien smokkeltransporten. Gisterochtend behandelde de rechtbank het bijna zes jaar oude, voornamelijk Duitse onderzoek met de codenaam Jade. Belastende getuigeverklaringen van een inmiddels naar Australië gevluchte Chinees wijzen nadrukkelijk in de richting van het leiderschap van Sister P.

De ex-smokkelaar vertelde de Duitse politie dat hij 400 tot 800 gulden kreeg, persoonlijk uit handen van Sister P., per gesmokkelde Chinees. Deze getuige schatte dat wekelijks 30 tot 40 personen de overtocht naar Engeland maakten. Ook vermoedt hij dat er nog iemand hoger in rang bestaat dan Sister P. ,,Want telkens als er problemen waren, moest zij ruggespraak met iemand houden'', verklapte hij.

Rechtbank en verdediging willen de verklaringen van deze kroongetuige echter niet zomaar voor zoete koek slikken. Hoe kan het dat die man nu in Australië zit en niet achter Duitse tralies, voor zijn aandeel in diverse mensensmokkelzaken? Het OM heeft beloofd te zullen proberen de man op te sporen, maar vooralsnog heeft hij zich niet gemeld.

In elk geval is hij zowat de enige die het heeft aangedurfd Sister P. in verlegenheid te brengen. Dat geldt niet voor haar medeverdachten in de zaak-Opaal. Van de verdachten in die zaak, doorbrak gistermiddag slechts een van hen eenmaal het stilzwijgen, door nadrukkelijk te verklaren dat hij níet heeft gezegd, dat Sister P. een mensensmokkelaarster is.

De zaak wordt volgende week voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden