Rechtbank beveelt teruggave anti-Verdonk-spandoek

(Novum) - Een spandoek met de tekst 'Rita Moordenaar', dat vorig jaar na de Schipholbrand door de politie in Utrecht in beslag was genomen, moet worden teruggegeven aan de eigenaar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. De officier van justitie vond dat het spandoek terecht was geconfisqueerd en was van mening dat de eigenaar zich schuldig had gemaakt aan belediging van minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD).

De rechtbank vindt de tekst 'op zichzelf beledigend, zo niet lasterlijk, voor de minister'. Volgens de rechter kan de tekst echter 'niet los worden gezien van het maatschappelijk debat in de samenleving over het uitzettingsbeleid van de minister, waarbij door sommigen een verband werd gelegd tussen dit beleid en de dood van in het cellencomplex op Schiphol gedetineerde vreemdelingen'.

Deze achtergrond en het feit dat 'de tekst op een spandoek nu eenmaal kernachtig en ongenuanceerd' is, maken dat de rechtbank de tekst 'niet onnodig grievend' vindt. Het ophangen van het doek wordt dan ook niet gezien als strafbaar feit. "Er was daarom geen grond om het spandoek in beslag te nemen", leest het vonnis. Het spandoek moet worden teruggegeven.

De eigenaar van het spandoek vindt dat met de tekst en vormgeving van het spandoek uiting wordt gegeven aan zijn boosheid over het omkomen van gedetineerde vreemdelingen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost op 27 oktober. In zijn klaagschrift stelt hij dat Verdonk hiervoor verantwoordelijk is. Met het spandoek zou hij tot uitdrukking hebben willen brengen dat hij het niet met het beleid van Verdonk eens is.

Het spandoek werd op 8 november bij de Weggeefwinkel aan het Utrechtse Stationsplein in beslag genomen. Niemand is vervolgd in de zaak.

Eind november besliste een Amsterdamse rechter in een kort geding dat spandoeken met teksten over het beleid van Verdonk mogen blijven hangen totdat de strafrechter daarover verder beslist. Dat is nu gebeurd. Volgens de rechter 'vallen ook uitingen die kwetsen of choqueren onder de vrijheid van meningsuiting. "De poster geeft uiting aan boosheid na de brand."

Op de spandoeken waren teksten te lezen als 'Rita Verdonk, Moordenaar' en 'Reisbureau Rita, arrestatie, deportatie, crematie, adequaat tot het bittere eind'. De gemeenten Amsterdam, Nijmegen en Den Bosch lieten ze verwijderen omdat sprake zou zijn van smaad. De krakers die de spandoeken hadden opgehangen, vonden dat hun vrijheid van meningsuiting in het geding was. Ook in Groningen werden spandoeken opgehangen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden