Recht op inspraak voor trein- en busreizigers
Openbaar-vervoerbedrijven die hun dienstregeling veranderen of hun tarieven willen verhogen, moeten voortaan eerst overleggen met consumentenorganisaties. Minister Netelenbos (verkeer en waterstaat) gaat het recht op inspraak voor trein- en busreizigers wettelijk vastleggen.
De rijksoverheid verliest een groot deel van haar invloed op openbaar-vervoerbedrijven. Door de invoering van concurrentie komen er steeds meer partijen op de markt. Tegelijkertijd wordt een aantal verantwoordelijkheden voor het openbaar vervoer overgedragen van rijksoverheid naar provincies.
Daarom is het volgens de minister nodig dat de belangenbehartiging van reizigers wordt vastgelegd in de wet.
Overheden en vervoerders worden verplicht gesteld om consumentenorganisaties informatie te geven over hun plannen, overleg te voeren over de voorgenomen maatregelen en advies te vragen aan consumentenorganisaties.
Vervoerbedrijven, consumentenorganisaties en overheden treffen elkaar in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Tot de organisaties die met de openbaar-vervoerbedrijven aan tafel mogen schuiven, behoren de ANWB, de Gehandicaptenraad, de reizigersvereniging Rover, de Consumentenbond, de fietsersbond ENFB en de studentenbond LSVB.