Recht op ieder opstootje af

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Als er ergens reuring in de stad was, dan was Cor Jaring er met zijn fototoestel bij. De Amsterdamse fotograaf, die zondag op 76-jarige leeftijd overleed, legde onder meer de Provobeweging in de jaren zestig vast, stond midden in het rookbommenprotest tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus en fotografeerde John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel. Ook maakte hij het beroemde portret van Bart Huges, die net een gaatje in zijn voorhoofd had geboord om high te blijven.

Jaring, die na de dienstplicht arbeider werd in de Amsterdamse haven, begon daar zijn collega's te fotograferen. Hij maakte er uiteindelijk duizenden foto's. Toen, in de jaren vijftig, nog niet beseffend dat de haven zou verdwijnen om plaats te maken voor wat Jaring zelf 'yuppenhuizen' noemde.

Naast het fotograferen gaf hij 23 jaar les op de kunstacademie. Daar leerde hij zijn studenten om recht op hun doel af te gaan. Zo ging de fotograaf zelf ook altijd te werk. En hoewel hij daarvoor de hele wereld over reisde, kwam hij altijd terug naar Amsterdam, want de heimwee naar de stad begon al bij het inchecken. Jaring werd er in 1986 uitgeroepen tot ereburger en kreeg in 2002 de Frans Banninck Cocq-prijs, wegens grote verdiensten voor de fotografie in de hoofdstad.

Eerder dit jaar werd Jarings werk overgebracht naar het Amsterdamse Stadsarchief, waar het gedigitaliseerd zal worden. De stap om zijn atelier leeg te ruimen viel de fotograaf, die toen al enige tijd ziek was, zwaar.

In een interview met deze krant zei hij: "Fotografie was zestig jaar mijn leven, maar mijn lichaam wordt te traag. Ik kan niet langer achter de krakers aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden