Recherche koppelt databanken

AMSTERDAM - Justitie gaat DNA-sporenbanken en alle opgeslagen vingerafdrukken aan elkaar koppelen. Daarmee hoopt het de komende tijd duizenden daders van inbraken op te pakken.

De nieuwe recherchetactiek is vooral gericht op veelplegers, maar kan later worden uitgebouwd naar verdachten van zwaardere delicten dan diefstal. Minister Donner (CDA, justitie) ziet de koppeling van de databanken voorlopig als een proef.

De gegevens van de vingerafdrukken zijn in beheer bij de landelijke politiedienst KLPD. De bank met uniek menselijk materiaal -DNA- is in beheer bij het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In het bestand van de KLPD (Havank) zitten honderdduizenden vingerafdrukken. De DNA-databank bevat 15000 profielen.

Justitie verwacht veel van de koppeling. Wanneer een verdachte wordt aangehouden, mag de politie niet alleen vingerprints nemen, maar ook wangslijm. Is er op de plaats van het delict (PD in jargon) bloed of een sigarettenpeuk aangetroffen, dan kan worden gekeken naar overeenkomsten met eerder gepleegde misdrijven. Woordvoerder Y. Hommes van Justitie: ,,Bij een kleine test met veelplegers was het op deze manier per persoon dertig tot veertig keer raak.''

De proef is mogelijk omdat van iedereen die wordt verdacht van een misdrijf waarop vier jaar cel of meer staat, DNA afgenomen mag worden. Daarnaast wordt er sinds een jaar op iedere plaats van een misdrijf door de politie DNA verzameld, dat mogelijk van de dader afkomstig is.

In Nederland zijn naar schatting van justitie zo'n 20000 veelplegers actief. In bijvoorbeeld Nijmegen zijn 33 veelplegers verantwoordelijk voor 90 procent van de inbraken. Dat betekent dat deze groep 2400 inbraken voor zijn rekening neemt.

Justitie hoopt met de koppeling veelplegers voor de rechter te brengen, zodat daar met de strafbepaling rekening mee gehouden kan worden. De koppeling van de databanken komt voort uit het eerder door Donner vastgestelde programma 'Naar een veiliger samenleving', waarin wordt aangekondigd de effectiviteit van de recherche binnen de Nederlandse politie te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden