Recessievrees op de beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen waren donderdag het toneel van zeer forse koersverliezen over een breed front. De stemming werd vooral bepaald door angst en onzekerheid over een naderende wereldwijde recessie.

De belangrijkste index op het Damrak, de AEX, sloot 21,51 punten lager op 263 punten. Dat betekende een verlies van 7,6 procent. De MidKap-index zakte 6,9 procent tot een stand van 397,75 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 6,5 tot 7,1 procent. ,,Een depressie en een systeemcrisis is afgewend door de overheidsmaatregelen, maar er is nog redelijk wat angst voor een diepe recessie'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Ahold

Slechts twee hoofdfondsen bleven overeind: Ahold (plus 0,7 procent) en ASML (plus 4 procent). De koers van de chipmachinefabrikant schommelde gedurende de handelsdag flink heen en weer. Maar uiteindelijk oordeelden beleggers dat de resultaten die het Veldhovense bedrijf eerder op de dag had overlegd, meevielen.

Aan de andere kant van het spectrum bevond zich TomTom, de maker van navigatieapparatuur. De koers zakte met ruim 18 procent weg, waarmee het aandeel sloot op 7,29 euro. Een deel van de oorzaak leek te liggen bij een somber analistenrapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank speculeerde dat TomTom kapitaal moet ophalen om de balans op orde te brengen.

Banken

Banken en verzekeraars leverden weer flink terrein in. Aegon daalde dik 14 procent, ING daalde ruim 13 procent, terwijl SNS Reaal de schade relatief beperkt hield met een verlies van 4,7 procent.

Staalconcern ArcelorMittal kreeg een koersverlies voor de kiezen van bijna 14 procent. De hele sector lag er woensdag slecht bij door de verwachting dat de vraag naar staal zal afnemen door de verslechterende economie. Zo maakte ThyssenKrupp in Frankfurt een smak van ruim 11 procent.

Geen verrassing

,,De vooruitzichten vallen tegen, maar laat dat nou geen verrassing zijn. Beleggers moeten zich daar op voorbereiden, want dat zullen we wel vaker meemaken de komende tijd'', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers over het sentiment op de beurs. Hij waarschuwde alvast dat de kerstverkopen straks ook tegen zullen vallen. ,,Niet meer dan logisch in deze marktomstandigheden'', zei de handelaar.

Telecombedrijven hielden zich in het geweld nog redelijk staande. Deutsche Telekom kreeg er 0,1 procent bij, France Telecom verloor slechts 0,2 procent. Op de Amsterdamse beurs was KPN (min 0,6 procent) de lichtste daler. Volgens analisten zijn de aandelen gewild omdat ze te boek staan als zogenoemde 'defensieve aandelen'.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3570 dollar tegen 1,3655 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden