Recessie treft basketballers

DEN HELDER - De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat is de reactie van de coach Ton Boot van basketbalploeg Den Helder op de mogelijke verdwijning van EBBC Den Bosch. "Het spelerspotentieel blijft bestaan. Dus moeten ze naar een andere club" , aldus Boot. Maar Boot heeft maar een ding aan zijn hoofd. Zijn eigen ploeg, of zoals hij zelf zegt een team in opbouw. Den Helder won zaterdagavond de vierde wedstrijd op rij met 100-74.

CARINA SMANS

De wedstrijd tegen Rotterdam had de Noordhollandse ploeg bij voorbaat al gewonnen. De Rotterdamse club promoveerde op aandringen van de Nederlandse Basketbalbond (NBB) naar de eredivisie, waaraan aanvankelijk slechts zes teams deelnamen. De voorwaarde die de Rotterdammers daaraan stelden, was dat zij niet degraderen als zij op de laatste plaats eindigen. De bond nam die eis op de koop toe, want ze was al blij een eredivisie te kunnen vormen dit seizoen.

Voor Boot was dat echter geen reden om deze wedstrijd als een verplicht nummer te beschouwen. "We proberen niets uit. Deze wedstrijd is een belangrijke schakel om te testen of de spelers ook bij dit soort wedstrijden hun hoofd erbij kunnen houden. Een proef op de som voor de mentale factoren. Concentratieverlies, teamwork, inzet en onderschatting. Bij deze wedstrijd lag het accent weliswaar op de verdediging. Daar moet nog hard aan gewerkt worden."

De ploeg uit Den Helder is een van de weinige clubs die zich niet echt noodlijdend hoeft te noemen. Zij beschikt over een goed contract en contact met sponsor Commodore. De computerfabrikant heeft nog voor drie jaar een contract met de Noordhollandse basketbalclub.

Desondanks merken ook de Heldernaren dat er een kentering is in de sponsoring. "Vooral de zaalsporten lijden daaronder. In de basketbalwereld is het Den Bosch die het hardst aan de bel trekt" , zegt Boot. "De sport, alle sporten, heeft zich afhankelijk gemaakt van het bedrijfsleven. Als het dan goed gaat, dan plukken wij de vruchten ervan. Maar het vindt ook zijn weerslag tijdens de laagconjunctuur."

Aanstaande zaterdag speelt Den Helder waarschijnlijk tegen de club uit Den Bosch; tenminste als EBBC voor woensdag een sponsor kunnen vinden. De mogelijke verdwijning van de Bossche ploeg zal volgens Boot weinig invloed hebben op de huidige competitie en het volgende seizoen. Volgens hem zal er altijd wel een eredivisie basketbal zijn.

In een Belgie/Nederland-competitie of Beneluxcompetitie ziet Boot absoluut niets. Aan het begin van het basketbalseizoen werden er voorzichtige stappen in die richting genomen door de bond. Maar na het toetreden van de Rotterdamse club is daar vanaf gezien.

"Zo'n competitie levert niets op. Het brengt niet meer publiek naar de hallen, de competitie wordt niet spannender" , aldus Boot. "Zeker niet voor de Nederlandse clubs, want de Belgische ploegen zullen de boventoon voeren. De ploegen kunnen zich op internationaal niveau aan elkaar meten tijdens de Europa-Cupwedstrijden."

Volgens Boot liggen de problemen niet alleen op het financiele vlak. De magere aanwas van jonge basketballers zorgt voor 'structurele problemen'. "Er komen te weinig kwaliteitsspelers voort uit de jeugd." Het werven van nieuwe jeugdleden, waarvan elke sportclub en dus ook de sportbond het moet hebben, lijkt bij de NBB niet hoog op de lijst te staan.

De club uit Den Helder is onlangs naar een nieuwe hal uitgeweken met de Europa Cupduels in het vooruitzicht. De Quelderduyn heeft de capaciteit voor 4975 mensen tijdens internationale wedstrijden. Het is dan ook extra pijnlijk dat ploeg uit Den Helder al in de eerste ronde uit de Europa Cup is gekegeld. En die grote zaal? Ruim zeshonderd toeschouwers werden geteld. Tegenwoordig is dat het maximum. Den Helder wist altijd wel 2000 toeschouwers te trekken. Nu hoopt de club uit Noord-Holland bij de wedstrijd tegen Den Bosch op een 'volle bak': 1500 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden