Recessie houdt aan, snellere stijging werkloosheid

Beeld ANP

Het lukt Nederland niet uit de recessie te komen. Waar in landen om ons heen de groei wel voorzichtig aantrekt, daar kromp in het tweede kwartaal van 2013 de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Cijfers kort:

- Daling werkgelegenheid sterkste sinds 1995
- Aantal vacatures laagste niveau in 10 jaar
- Krimp economie met 0,2 procent.
- Export daalde met 0,3 procent
- Huishoudens gaven 2,4 procent minder uit

Voor het vierde opeenvolgende kwartaal kromp de economie, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. "Wel is de krimp telkens kleiner geworden'', aldus het CBS.

Vorige maand kwamen er 19 duizend werklozen bij. De toename is hiermee groter dan in de voorgaande drie maanden. De werkloosheid kwam in juli uit op 8,7 procent. Voor jongeren was dit 17 procent en bij 25-44-jarigen en 45-plussers respectievelijk 7,9 en 7,5 procent.

Vanaf juli 2011 is de werkloosheid vrijwel elke maand gestegen. Vooral de afgelopen twaalf maanden liep de werkloosheid snel op: met ruim 180 duizend tegen bijna 100 duizend in de twaalf maanden ervoor.

Meer sombere cijfers: het aantal banen is sinds het begin van de metingen in 1995 niet zo sterk gedaald als nu. In het tweede kwartaal van 2013 waren er 147 duizend banen van werknemers minder dan een jaar eerder. Dit is een daling van 1,9 procent.

Ook het aantal vacatures daalde verder. De afname van het aantal vacatures is geheel toe te schrijven aan de particuliere bedrijven, bij de overheid waren er juist iets meer vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was de daling het grootst. De afgelopen tien jaar was het aantal vacatures niet eerder zo laag als nu.

De export, die gezien wordt als de groeimotor van de Nederlandse economie, daalde in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Zorgen blijven er over de binnenlandse bestedingen. Huishoudens gaven in het tweede kwartaal 2,4 procent minder uit aan goederen en diensten. Daarmee krimpt de consumptie nu al ruim twee jaar.
Consumenten gaven vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto's, kleding en meubels. Ze kochten ook minder voedings- en genotmiddelen. Wel gaf de consument door het relatief koude voorjaar meer uit aan aardgas dan verleden jaar.

De bestedingen van de overheid namen met 0,5 procent af in het afgelopen kwartaal. "Dit is volledig toe te schrijven aan de teruggelopen uitgaven aan het openbaar bestuur. Aan zorg is wel meer uitgegeven dan vorig jaar'', aldus het statistiekbureau.

Werkloze beroepsbevolking (donere lijn) en het aantal WW-uitkeringen. Beeld CBS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden